Hírek

Emil Zátopekről szóló filmmel nyit Karlovy Vary

A legendás csehszlovák olimpiai bajnok távfutó, Emil Zátopek életéről készült új cseh film bemutatójával nyílik meg augusztus 20-án a nyugat-csehországi Karlovy Varyban a hagyományos nemzetközi filmfesztivál.

Az immár 55. alkalommal megrendezett nemzetközi filmszemle nyitó alkotását David Ondrícek rendezte. Emil Zátopek, az ötvenes évekbeli négyszeres olimpiai bajnok távfutó 1968 után kegyvesztett lett, mert támogatta a korabeli reformpolitikát és nyíltan bírálta a Szovjetunió katonai beavatkozását a csehszlovákiai eseményekbe.

A koronavírus-járvány miatt a fesztivált tavaly nem tudták megtartani,

helyette az egész országban négy napon át vetítették a szemlére kiválasztott alkotásokat. Az őszre tervezett minifesztivál meghiúsult. A fesztivál rendezőbizottsága korábban azon meggyőződésének adott hangot, hogy augusztus végén várhatóan már jobb lesz a pandémiás helyzet, és a fesztivált úgy rendezhetik meg, hogy az “a lehető legjobban fog hasonlítani a szemle megszokott arculatához”. A szokásosnál jó másfél hónappal később, augusztus 20. és 28. között megtartandó fesztivál részletes programja és vendégei egyelőre még nem ismeretesek. A szervezők legutóbbi sajtótájékoztatójukon is csak azt közölték, hogy Karlovy Varyba látogat Ethan Hawke amerikai színész, rendező és író, aki megkapja a fesztivál elnökének díját.

A Nemzeti Filmintézet a napokban közölte, hogy a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál meghívta Kis Hajni első mozifilmjét, a magyar-szlovák koprodukcióban készült Külön falka című alkotást East of the West elnevezésű versenyprogramjába.

Karel Och, a fesztivál művészeti igazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy a szemlére a tavalyi év elején elkészült filmeket is meghívnak, mert a korlátozások miatt jelentős részük még nem került nézők elé, vagy csak szűk körben volt megtekinthető. A filmszemle költségvetése az utóbbi években mintegy 130 millió korona (1,8 milliárd forint) körül mozog, az idén is hasonló összeggel számolnak a rendezők. Az összeg nagyobbik részét a támogatók adják. A cseh állam 30 millióval, a régió és a város 8-8 millió koronával szokott hozzájárulni a költségekhez. Mindnyájan megerősítették, hogy ezt az összeget idén is megadják.

MTI

Keleti Léda

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com