Hírek

Emlékezzünk filmnézéssel Ragályi Elemér operatőrre!

Csütörtökön távozott el közülünk Ragályi Elemér, a magyar, valamint a kortárs nemzetközi filmtörténet egyik legkiválóbb operatőre. A 83 éves korában elhunyt alkotóra ingyenes filmekkel emlékezik a Filmio.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, Ragályi Elemér március 30-án halt meg. Az egyik legfontosabb hazai alkotóként több mint 100 film és sorozat közreműködésében vett részt. Számtalan díjnyertes munkái között egyaránt találunk magyar és hollywoodi produkciókat is.

Az itthoni filmgyártást olyan munkákkal bővítette Ragályi Elemér, mint a Régi idők focija, a Talpuk alatt fütyül a szél vagy a Dögkeselyű.

Az Emmy-díjat is elnyerő operatőr egészen 2017-ig aktívan dolgozott: ekkor érkezett utolsó mozifilmje, a Gárdos Éva rendezte Budapest Noir. De az elmúlt évtizedben az ő kameramunkáját csodálhattuk meg az 1945, a Gondolj rám, és a Kukoricasziget című filmekben is. Utóbbi kapcsán anno mi is interjúztunk az alkotóval:

A Nemzeti Filmintézet közleményében köszönte meg Ragályi restaurációs munkásságát is, amellyel éveken át segítette, hogy az intézet ismét a nagyközönség elé hozhasson több tucat magyar filmklasszikust.

Az elhunyt operatőrről a Filmio pedig ingyenes filmekkel emlékezik meg: a magyar filmes streaming szolgáltató a hétvégén, azaz vasárnap estig ingyenesen elérhetővé tesz Ragályi Elemér legjobb alkotásai közül néhányat: a kínálatban a Fotográfia, a Régi idők focija, valamint a Szirmok, virágok, koszorúk.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com