Hírek

Emma Thompson: Hollywood nem tiszteli a forgatókönyvírókat

Emma Thompson (forrás: Wikimedia Commons)
Emma Thompson (forrás: Wikimedia Commons)

Az Oscar-díjas Emma Thompson szerint a producerek annyira sürgetik a forgatókönyvírókat, hogy gyakran a könyv elkészülte előtt elkezdik a forgatást.

Emma Thompson Nagy-Britannia egyik legnagyobb élő színésznője, kevesen tudják azonban, hogy mindamellett forgatókönyvíró is. Az Értelem és érzelem, a Banks úr megmentése vagy az Igazából szerelem színésznője az 1992-es Szellem a házban című filmben mutatott alakításáért kapta meg első Oscar-díját, a másodikat azonban az Értelem és érzelem forgatókönyvírójaként. Ilyen szerepben szólalt fel most, amikor kritizálta a produkciókat. A forgatókönyvírói munka elkészülte előtt elkezdeni a forgatást aláássa a szakma tekintélyét – idézte szavait a The Guardian.

„A pénz beszél” – magyarázza Thompson az okokat. „Leginkább ugyanis azért van nagy sietség, mert szüksége van a produkcióknak a sztárokra. Azok pedig akik állandóan dolgoznak, nehezen illesztik be az újabb forgatást a naptárba. Gyakran az így nyert kis idő is számít. Ilyenkor azt mondják:

Oké, kezdjünk forgatni, a többit majd menet közben kitaláljuk!

De harminc év alatt egy dolgot nagyon megtanultam: forgatás közben nem lehet „csak úgy kitalálni”. Ez a módszer később okoz nagy fejfájást, az utómunka idején.”

Emma Thompson mindezek ellenére továbbra is ír forgatókönyveket. Novemberben mutatják be Last Christmas című filmjét, amit A kém és a női Szellemirtók rendezője, Paul Feig dirigál, valamint George Michael híres dala inspirált. Ezt a filmet jó példaként értékelte, becsülte a rendező és a Universal Pictures lelkes és értő hozzáállására. Ahogy mondja: volt ideje a fejlesztésre.

A film forgatása befejeződött, jelenleg az utómunka zajlik. A nagy-britanniai világpremier november 15-én lesz, hivatalos hazai bemutatóról még nincs hír, de várhatóan karácsony körül mozikba kerül.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com