Hírek

Emma Thompson: Hollywood nem tiszteli a forgatókönyvírókat

Emma Thompson (forrás: Wikimedia Commons)
Emma Thompson (forrás: Wikimedia Commons)

Az Oscar-díjas Emma Thompson szerint a producerek annyira sürgetik a forgatókönyvírókat, hogy gyakran a könyv elkészülte előtt elkezdik a forgatást.

Emma Thompson Nagy-Britannia egyik legnagyobb élő színésznője, kevesen tudják azonban, hogy mindamellett forgatókönyvíró is. Az Értelem és érzelem, a Banks úr megmentése vagy az Igazából szerelem színésznője az 1992-es Szellem a házban című filmben mutatott alakításáért kapta meg első Oscar-díját, a másodikat azonban az Értelem és érzelem forgatókönyvírójaként. Ilyen szerepben szólalt fel most, amikor kritizálta a produkciókat. A forgatókönyvírói munka elkészülte előtt elkezdeni a forgatást aláássa a szakma tekintélyét – idézte szavait a The Guardian.

„A pénz beszél” – magyarázza Thompson az okokat. „Leginkább ugyanis azért van nagy sietség, mert szüksége van a produkcióknak a sztárokra. Azok pedig akik állandóan dolgoznak, nehezen illesztik be az újabb forgatást a naptárba. Gyakran az így nyert kis idő is számít. Ilyenkor azt mondják:

Oké, kezdjünk forgatni, a többit majd menet közben kitaláljuk!

De harminc év alatt egy dolgot nagyon megtanultam: forgatás közben nem lehet „csak úgy kitalálni”. Ez a módszer később okoz nagy fejfájást, az utómunka idején.”

Emma Thompson mindezek ellenére továbbra is ír forgatókönyveket. Novemberben mutatják be Last Christmas című filmjét, amit A kém és a női Szellemirtók rendezője, Paul Feig dirigál, valamint George Michael híres dala inspirált. Ezt a filmet jó példaként értékelte, becsülte a rendező és a Universal Pictures lelkes és értő hozzáállására. Ahogy mondja: volt ideje a fejlesztésre.

A film forgatása befejeződött, jelenleg az utómunka zajlik. A nagy-britanniai világpremier november 15-én lesz, hivatalos hazai bemutatóról még nincs hír, de várhatóan karácsony körül mozikba kerül.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya