Hírek

Átadták a „kreatív” Emmy-díjakat, megkezdődött a Trónok harca és a Csernobil diadalmenete

EMMY-2017-1

A fő kategóriákat felvonultató jövő heti Emmy-gála előtt az Amerikai Televíziós Akadémia kihirdette a technikai és a művészeti kategóriák győzteseit.

Mivel közel száz kategóriában adják át az amerikai televíziózás legrangosabb díját, az Emmyt, az esemény több estét vesz igénybe. Az első hullámban jórészt a technikai- és a művészeti kategóriák domináltak, de ezen az estén állhattak színpadra a szereposztó rendezők és a vendégszereplők is.

Mind az HBO, mind a Netflix jó hajrát vett, az előbbi huszonöt, az utóbbi huszonhárom díjat gyűjtött be, messze lekörözve a konkurenciát,

akik közül a National Geographic és az Amazon futott be harmadik helyen a maguk nyolc-nyolc elismerésével.

Ahogy azt megjósoltuk a minap közzétett elemzésünkben, az HBO az összességében 32 jelölést szerzett Trónok harcával vette ki leginkább a részét ebből az estből, amelyen 18 jelöléssel versenyzett. Ebből tízet meg is kapott olyan kategóriákban, mint a képi effektusok, a fantasy kosztümök, a főcím vagy a legjobb szereposztás drámasorozatban.

Természetesen nemcsak Westeros krónikáinak utolsó fejezete, hanem a Csernobil is nagyot ment. A közkedvelt minisorozat hét díjjal lett gazdagabb, többek között a hangvágás, a hangkeverés, a látványtervezés kategóriákban, de Hildur Guðnadóttir is színpadra léphetett a sorozat zeneszerzőjeként.

A Netflixnek a Russian Doll és a When They See Us hozta a legnagyobb díjakat,

de beleszólt a versenybe a GLOW vagy a The Ranch is. Ebből legfontosabb a When They See Us győzelme a szereposztó rendezők versenyében, ami jó előjel lehet a jövő heti nagy show előtt.

A vendégszereplők között a vígjátékoknál az Amazon The Marvelous Mrs. Maiselje diadalmaskodott, a férfiak között Luke Kirby, a vendégszereplő színésznőknél pedig Jane Lynch vitte a pálmát, a drámáknál pedig a Hulu disztópiája, A szolgálólány meséje „takarította fel” mindkét kategóriát, bearanyozva Bradley Whitfordot és Cherry Jonest.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.