Hírek

Emmy 2020: az Utódlás megtörheti a 2. évadok évtizedes átkát

22 év után az HBO családi örökösödési harca lehet az újabb sorozat, ami második évadával tud először nyerni a király kategóriában.

Az idei Golden Globe díjátadón az HBO által gyártott Utódlás második évada nyerte a legjobb dráma sorozat díját. A díjátadók eredményeinek megjóslásával foglalkozó Goldderby szerint Logan Roy médiavállalkozó (Brian Cox) és kőgazdag családja képes erre az Emmy-gálán is. Ami azért különleges, mert a TV társaságok díjkiosztóján ilyenre több, mint két évtizede nem volt példa.

Az utolsó sorozat, amelyik első győzelmét második évadának köszönhette, az az Ügyvédek (The Practice) volt az ABC gyártásában 1998-ban.

Ez az év arról is nevezetes, hogy ez volt az utolsó, amikor a kategória minden jelöltje földi sugárzású, tehát nem kábelcsatornán készült.

1999-ben megjelent ugyanis a jelöltek között a Maffiózók (The Sopranos) első évada, ezzel pedig a HBO szinte minden évben jelen volt valamelyik sorozattal. Utána pedig jöttek a többiek.

David E. Kelley Ügyvédekje egyébként a harmadik sorozat volt a kilences években, ami a második évadával tudta megnyerni első díját. Az 1994-ben indult New York rendőrei még csak jelölt volt, 1995-ben díjra váltotta. Abban az évben indult a Vészhelyzet, ami „csak” jelölésig jutott, de 1996-ban, második évadával beállt az Emmy-díjasok sorába (majd következő öt évadából egyet sem nyert meg).

Az Ügyvédek 1999-ben meg harmadik évadával is nyert, onnantól kezdve viszont egy különös időszak indult:

Mindegyik az első vagy az ötödik évadával nyerte el először (vagy csak egyszer) a legjobb drámasorozat kategóriát. Ezt szakíthatja meg most az Utódlás.

  • 2000-03: Az elnök emberei (1-4. évad)
  • 2004, 2007: Maffiózók (5. és 6. évad)
  • 2005: Lost – Eltűntek (1. évad)
  • 2006: 24 (5. évad)
  • 2008-11: Mad Men – Reklámőrültek (1-4. évad)
  • 2012: Homeland: A belső ellenség (1. évad)
  • 2013-14: Totál szívás (5. évad)
  • 2015-16 és 2018-19: Trónok harca (5-6. és 7-8. évad)
  • 2017: A szolgálólány meséje (1. évad)

A Goldderby által jósolt hét jelölt közül csak kettő pályázik a díjra 1. vagy 5. évadával. Az újonc az Apple TV+ első projektje, a The Morning Show, ötödjére pedig a Better Call Saul próbálkozhat, a szakértők szerint nem sok eséllyel. Három sorozat is harmadik évadával indul: A korona és az Ozark jó esélyekkel száll versenybe, A szolgálólány meséje már kevésbé. Az Utódlás mellett a Hatalmas kis hazugságok van jelen második évaddal, de előbbi komolyabb sansszal várja a döntést.

 

Kritikai és közönségsiker

Az Utódlás már az első évadban is nagyot robbantott, elnyerte a legjobb forgatókönyv és filmzene kategóriát. A második évad tavaly augusztusban azonban talán még jobban is sikerült. Erős története is kiváló alakításai komoly viharként hatottak, és a nézők is szerették a gazdagok piszkos ügyeinek szatirikus ábrázolását.

Ősszel és télen az Utódlás végigsöpört a díjszezonon: a különböző kritikusi szövetségek mellett nyert a producerek és a forgatókönyvírók céhénél, végül megnyerte a Golden Globe-ot. Több helyen különösen népszerű volt a főszereplő Brian Cox és a fiát alakító Jeremy Strong. Egyedül a színészek céhe felejtette ki a filmet, a sorozat azonban mégis a legnagyobb esélyes a legjobb kategóriákban.

 

Mindezek mellett különösen fájó, hogy az új évad egyelőre várat magára, a járvány következtében leállt filmgyártás ugyanis ezt a produkciót is érintette.

A kategória részletes tippjeit ide kattintva lehet olvasni. A 72. Emmy díjátadó gála jelöltjeit július 28-án hirdetik ki, a díjakat pedig szeptember 20-án adják át.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com