Hírek

Emmy 2020: az Utódlás megtörheti a 2. évadok évtizedes átkát

22 év után az HBO családi örökösödési harca lehet az újabb sorozat, ami második évadával tud először nyerni a király kategóriában.

Az idei Golden Globe díjátadón az HBO által gyártott Utódlás második évada nyerte a legjobb dráma sorozat díját. A díjátadók eredményeinek megjóslásával foglalkozó Goldderby szerint Logan Roy médiavállalkozó (Brian Cox) és kőgazdag családja képes erre az Emmy-gálán is. Ami azért különleges, mert a TV társaságok díjkiosztóján ilyenre több, mint két évtizede nem volt példa.

Az utolsó sorozat, amelyik első győzelmét második évadának köszönhette, az az Ügyvédek (The Practice) volt az ABC gyártásában 1998-ban.

Ez az év arról is nevezetes, hogy ez volt az utolsó, amikor a kategória minden jelöltje földi sugárzású, tehát nem kábelcsatornán készült.

1999-ben megjelent ugyanis a jelöltek között a Maffiózók (The Sopranos) első évada, ezzel pedig a HBO szinte minden évben jelen volt valamelyik sorozattal. Utána pedig jöttek a többiek.

David E. Kelley Ügyvédekje egyébként a harmadik sorozat volt a kilences években, ami a második évadával tudta megnyerni első díját. Az 1994-ben indult New York rendőrei még csak jelölt volt, 1995-ben díjra váltotta. Abban az évben indult a Vészhelyzet, ami „csak” jelölésig jutott, de 1996-ban, második évadával beállt az Emmy-díjasok sorába (majd következő öt évadából egyet sem nyert meg).

Az Ügyvédek 1999-ben meg harmadik évadával is nyert, onnantól kezdve viszont egy különös időszak indult:

Mindegyik az első vagy az ötödik évadával nyerte el először (vagy csak egyszer) a legjobb drámasorozat kategóriát. Ezt szakíthatja meg most az Utódlás.

 • 2000-03: Az elnök emberei (1-4. évad)
 • 2004, 2007: Maffiózók (5. és 6. évad)
 • 2005: Lost – Eltűntek (1. évad)
 • 2006: 24 (5. évad)
 • 2008-11: Mad Men – Reklámőrültek (1-4. évad)
 • 2012: Homeland: A belső ellenség (1. évad)
 • 2013-14: Totál szívás (5. évad)
 • 2015-16 és 2018-19: Trónok harca (5-6. és 7-8. évad)
 • 2017: A szolgálólány meséje (1. évad)

A Goldderby által jósolt hét jelölt közül csak kettő pályázik a díjra 1. vagy 5. évadával. Az újonc az Apple TV+ első projektje, a The Morning Show, ötödjére pedig a Better Call Saul próbálkozhat, a szakértők szerint nem sok eséllyel. Három sorozat is harmadik évadával indul: A korona és az Ozark jó esélyekkel száll versenybe, A szolgálólány meséje már kevésbé. Az Utódlás mellett a Hatalmas kis hazugságok van jelen második évaddal, de előbbi komolyabb sansszal várja a döntést.

 

Kritikai és közönségsiker

Az Utódlás már az első évadban is nagyot robbantott, elnyerte a legjobb forgatókönyv és filmzene kategóriát. A második évad tavaly augusztusban azonban talán még jobban is sikerült. Erős története is kiváló alakításai komoly viharként hatottak, és a nézők is szerették a gazdagok piszkos ügyeinek szatirikus ábrázolását.

Ősszel és télen az Utódlás végigsöpört a díjszezonon: a különböző kritikusi szövetségek mellett nyert a producerek és a forgatókönyvírók céhénél, végül megnyerte a Golden Globe-ot. Több helyen különösen népszerű volt a főszereplő Brian Cox és a fiát alakító Jeremy Strong. Egyedül a színészek céhe felejtette ki a filmet, a sorozat azonban mégis a legnagyobb esélyes a legjobb kategóriákban.

 

Mindezek mellett különösen fájó, hogy az új évad egyelőre várat magára, a járvány következtében leállt filmgyártás ugyanis ezt a produkciót is érintette.

A kategória részletes tippjeit ide kattintva lehet olvasni. A 72. Emmy díjátadó gála jelöltjeit július 28-án hirdetik ki, a díjakat pedig szeptember 20-án adják át.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

 • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
 • Vágó: Nagy Tibor
 • Főcím: Gyenes Dániel
 • Projektvezető: Nagy Tibor
 • Producer: Molnár Kata Orsolya