Hírek

Emmy-jelölések: megérdemelt helyek, furcsa becsúszók és nagy kimaradók

Utódlás-4-évad-Brian-Cox-Jeremy-Strong-Nicholas-Braun-Sarah-Snook

Tegnap jelentették be a 75. Primetime Emmy-díj jelöltjeit, amelyek között szokás szerint jól megérdemelt elismerések és meglepő választások egyaránt akadnak, míg néhány nagy kedvencet hiába keresnénk a listán.

Idén a legtöbb jelölést az HBO drámájának, az Utódlásnak az utolsó évada kapta, szám szerint 27 darabot. A csatorna nagy költségvetésű videojáték-adaptációja, a The Last Of Us és a luxusnyaralásos szatírája, A Fehér Lótusz szintén nagyjából két tucat jelölést szerzett, míg az Apple TV+ vígjátéka, a Ted Lasso szorosan a nyomukban jár.

A Slashfilm elemzése szerint hosszú idő óta ez az első év, amikor rengeteg valóban nagyszerű sorozatot ismertek el. Míg az elmúlt években a szervezet gyakran teljesen tévúton járt és messze elkerülte a korszellemet vagy a nézők és a kritikusok ízlését, idén még a gyengébb nevezések, mint például a Wednesday is nagy siker.

Két fő kategória, a mellékszereplő és a színésznő drámai sorozatban, teljes egészében az Utódlás és A Fehér Lótusz szereplőgárdájából áll. A fantasztikus teljesítmények mellett más sorozatok is többször felbukkannak a szavazólapon, mint például A mackó, a Barry, az Abbott Általános Iskola, a Balhé, a Better Call Saul és a The Last of Us. Utóbbi sorozat 24 jelölést szerzett, köztük sokat a vendégszereplők kategóriájában olyan színészeknek, mint Nick Offerman, Murray Bartlett és Storm Reid.

A limitált sorozatok kategóriája kicsit megosztóbbra sikerült.

A tavalyihoz hasonlóan középszerű sorozatok kaptak jelölést, míg a szenzációsakat figyelmen kívül hagyták. A Balhé vagy a Fleishman bajban van megérdemelten kapott jelölést, de ott van a vitamágnes Dahmer vagy a gyenge Star Wars-sorozat, az Obi-Wan Kenobi és a felemás Daisy Jones and the Six. Néhány nagy élvonalbeli szereplő pedig kimaradt a kategóriából. A Fekete madár, a Dennis Lehane által írt krimisorozat nagy kritikai siker volt, de ebben a kategóriába nem került be annak ellenére, hogy a főszereplők, Taron Egerton és Paul Walter Hauser, valamint a néhai Ray Liotta mellékszereplőként kapott jelölést. Más, nagy visszhangot kiváltó sorozatok, mint az Elizabeth Olsen fémjelezte bűnügyi dráma, a Szerelem és halál csak egy-egy jelölést kaptak.

A mezőny egyik meglepetése a Freevee Jury Duty című mockumentary-realityje, amely az Amazon történetének egyik legnagyobb sikere annak ellenére, hogy töredékébe kerül a streaming drágább műsorainak. A sorozat négy jelölést kapott: James Marsden mellékszereplő, Susie Farris castingügynök, Mekki Leeper író és a legjobb vígjátéksorozat kategóriában. Különösen ez utóbbi elismerés figyelemre méltó, tekintve, hogy a sorozat lényegében egy valóságshow, amelyet a szereplők nagyrészt improvizálnak.

Az Emmy-díjaknál is előfordulhat, hogy olyan műsoroknak osztanak ki díjakat, amelyek már túl vannak a fénykorukon. Idén a Ted Lasso utolsó évada 21 Emmy-jelölést kapott, A korona pedig, amelynek legutóbbi évada már kevésbé volt merész, végül hatot, köztük a legjobb drámai sorozatnak járó elismerést.

Ennek az ellenkezője is igaz lehet.

Az Atlanta majdnem teljesen kimaradt a jelöltek közül, pedig az utolsó epizódok talán a legkreatívabbak voltak a sorozat egészét tekintve. A hatszoros Emmy-díjas sorozat idén mindössze egyetlen díjkategóriában kapott jelölést, az operatőri munkáért. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a jövő évi Emmy-díjkiosztó egészen másképp fog kinézni, hiszen a fent említett sorozatokon kívül olyan elismert kedvencek, mint a Barry, az Utódlás, A káprázatos Mrs. Maisel és a Better Call Saul 2024-ben már nem lesznek játékban.

Idén különösen a színészi kategóriák között volt jelentős számú mellőzés. Harrison Ford a Direkt terápia című vígjátékban nyújtott alakítása a sorozat egyik színfoltja, de az 1923-ért is megérdemelt volna egy jelölést a színész. Egy másik veterán színész, Steve Martin szintén nem kapott helyet a legjobb vígjátéki főszereplő kategóriában. Az Atlanta szereplői, köztük Brian Tyree Henry és Zazie Beetz idén sem kaptak elismerést, ahogyan Rian Johnson Poker Face című darabjának vendégszereplői sem. Szintén feltűnően hiányzik a Sárkányok háza teljes szereplőgárdája.

Az Emmy-díj esetében is minden évben van néhány úttörő jelölés. Pedro Pascal lett az első latin színész, akit a 21. században a drámai főszereplő kategóriában elismertek, míg Jenna Ortega mindössze a harmadik latin színésznő, akit valaha jelöltek főszereplői kategóriában.

A Better Call Saul továbbra is a legtöbb Emmy-jelölést kapott sorozat, amelynek még nincs győzelme, mostanra már 53-at kapott. Az Utódlás az első olyan dráma, ahol 3 főszereplő is fej-fej mellett küzd, míg a 10 éves Keivonn Montreal Woodard, aki Samet játszotta a The Last Of Us-ban, minden idők legfiatalabb vendégszereplő Emmy-jelöltje, és összességében a második legfiatalabb Emmy-jelölt.

A tervek szerint az Emmy-díj átadója szeptember 18-án lesz, de ez még a sztrájk függvényében változhat. A jelöltek teljes listája itt olvasható.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!