Hírek

Sam Mendes Olivia Colmannel forgat retro szerelmesfilmet

Empire of Light címmel forgatja következő filmjét az Oscar-díjas Sam Mendes, és azt is tudjuk, hogy a főszereplő a szintén Oscar-díjas Olivia Colman lesz.

Sam Mendes következő filmje, az Empire of Light a rendező első munkája az 1917 című első világháborús film után, és egyben az első alkotás, amit Colmannel közösen készít – közölte kedden a Deadline. A fentieken túl ott is tudjuk, hogy előző filmjéhez hasonlóan az operatőr ezúttal is Roger Deakins. Neve nem ismeretlen a hazai filmszeretőknek sem: 13 díjat nem hozó Oscar-jelölése után (többek között A remény rabjai, a Nem vénnek való vidék, a Skyfall vagy a Sicario jelöltjeként maradt ülve a gálán) a Szárnyas fejvadász 2049 után az 1917 is sikert hozott, így már kétszeres díjnyertes.

A forgatókönyvet is Mendes írja, a szerelmes történet középpontjában pedig egy gyönyörű régi mozi szerepel valahol Anglia déli tengerparti vidékén az 1980-as években. Érdemes megjegyezni, hogy hasonló címmel festett képeket a ’40-60-as években René Magritte belga szürrealista festő. Hogy ennek lesz-e bármi köze a történethez, egyelőre nem tudni.

Sam Mendes eddigi utolsó filmje az 1917
Sam Mendes eddigi utolsó filmje az 1917

 

A rendező az 1917 befejezése óta ezen a terven dolgozik. Az a film népszerű volt a jegypénztáraknál, kritikai sikere azonban mérsékelt volt. 10 Oscar-jelölése magáért beszél, ahogy a világszerte elért 384 millió dolláros bevétel is. Az alapvetően pozitív kritikák között azonban találunk néhány olyan elmarasztaló értelmezést, ami a meglehetősen vékony történet mellett a film technikai erősségeire tud rámutatni. Kollégánk például így ír kritikájában:

„Az 1917 számos jelenetében azt vettem észre magamon, hogy kiszakadok a film világából. Kiszakadok, mert nem a két futár bátorságán ámulok, hanem pusztán a látványvilágon. Az 1917-nek két főszereplője van, azonban nem Blake és Schofield őrvezetőknek hívják őket, hanem Sam Mendes rendezőnek, és Roger Deakins operatőrnek.”

Az Empire of Light főszereplője, Olivia Colman eddigi legnagyobb filmes sikerét szintén a Searchlight Pictures gyártásában érte el. A kedvenc főszereplőjeként Anna királynő szerepében elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, de azóta is közelről a díjakkal jutalmazott filmekhez. A korona című sorozat 3. évadában II. Erzsébet királynőt alakítja, az idei Oscar-szezonban pedig a legjobb női mellékszereplő díjára jelölik a The Father című filmben nyújtott alakításáért.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.