Hírek

Enyedi Ildikó és Mészáros Márta a világ legjobb 100 női rendezője között

A 100 legjobb, női rendező által készített film listáját tette közzé a napokban a BBC. Az illusztris társaságban két magyar név is szerepel.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről címmel 2017-ben készült remekével, míg Mészáros Márta 1975-ös Örökbefogadás című filmjével került be a válogatásba. A BBC 84 országból 368 filmszakértőt kérdezett meg, ennek alapján állt össze a 100-as lista, melynek első helyezettje a Jane Campion által rendezett Zongoralecke. Ezt Agnès Varda Cléo 5-től 7-ig, valamint Chantal Akerman Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. I-II. című filmje követi a dobogón. Enyedi filmje a 73., Mészárosé pedig a 97. helyen végzett.

A direktornők listája egy másik megvilágításba helyezve már nem mutat ilyen „jól”.

A tavalyi évben hasonlóképpen keresték a BBC felmérései minden idők 100 legjobb idegen nyelvű filmjét és a 100 legnagyszerűbb komédiát is. Előbbi listába négy (4!) női rendező által dirigált opus került, míg utóbbi válogatásba is csak ugyanennyi női filmes munkája fért be. A XXI. század 100 legnagyobb filmjének névsorában tizenkét női név szerepel, de az első húsz helyezett között egy sem! Ha mindez még nem lenne elég, a 100 legnagyobb amerikai filmet tartalmazó szelekcióban csak kettő filmrendezőnő műve található.

A 2019-es lista – kiköszörülve a korábbi évek csorbáját – kimondottan a női alkotók mozgóképeire összpontosított. A BBC Culture eddigi legnagyobb és leginkább nemzetközi szavazásán kritikusokat, újságírókat, fesztiváligazgatókat és akadémikusokat kérdeztek meg Afganisztántól Zimbabwéig. A megkérdezettek kicsivel több, mint fele hölgy, így a nemi egyensúlyra még ebben is figyeltek.

 

Jane Campion: Zongoralecke

A listára került filmek nagy részét az 1990-es évek után készítették. Földrajzi megoszlás tekintetében az Egyesült Államok, Franciaország, Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Belgium és Kanada a legnépszerűbb gyártó országok. E mellett azonban Argentínából, Iránból, Ukrajnából, Szaúd-Arábiából, Indiából, Tunéziából és a Cseh Köztársaságból is szerepelnek filmek a top 100-ban.

A szakemberek körében Agnès Varda a legnépszerűbb rendezőnő, neki hat filmje is bekerült az első 100-ba.

Őt követi Kathryn Bigelow, Claire Denis, Lynne Ramsay és Sofia Coppola. Jane Campion remekműve, a Zongoralecke (1993) nagy fölénnyel győzött, a kritikusok csaknem 10% -a jelölte meg szavazólapján a legjobb filmként.

A teljes lista és még sok egyéb érdekesség itt tekinthető meg.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya