Hírek

Enyedi Ildikó és Mészáros Márta a világ legjobb 100 női rendezője között

A 100 legjobb, női rendező által készített film listáját tette közzé a napokban a BBC. Az illusztris társaságban két magyar név is szerepel.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről címmel 2017-ben készült remekével, míg Mészáros Márta 1975-ös Örökbefogadás című filmjével került be a válogatásba. A BBC 84 országból 368 filmszakértőt kérdezett meg, ennek alapján állt össze a 100-as lista, melynek első helyezettje a Jane Campion által rendezett Zongoralecke. Ezt Agnès Varda Cléo 5-től 7-ig, valamint Chantal Akerman Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. I-II. című filmje követi a dobogón. Enyedi filmje a 73., Mészárosé pedig a 97. helyen végzett.

A direktornők listája egy másik megvilágításba helyezve már nem mutat ilyen „jól”.

A tavalyi évben hasonlóképpen keresték a BBC felmérései minden idők 100 legjobb idegen nyelvű filmjét és a 100 legnagyszerűbb komédiát is. Előbbi listába négy (4!) női rendező által dirigált opus került, míg utóbbi válogatásba is csak ugyanennyi női filmes munkája fért be. A XXI. század 100 legnagyobb filmjének névsorában tizenkét női név szerepel, de az első húsz helyezett között egy sem! Ha mindez még nem lenne elég, a 100 legnagyobb amerikai filmet tartalmazó szelekcióban csak kettő filmrendezőnő műve található.

A 2019-es lista – kiköszörülve a korábbi évek csorbáját – kimondottan a női alkotók mozgóképeire összpontosított. A BBC Culture eddigi legnagyobb és leginkább nemzetközi szavazásán kritikusokat, újságírókat, fesztiváligazgatókat és akadémikusokat kérdeztek meg Afganisztántól Zimbabwéig. A megkérdezettek kicsivel több, mint fele hölgy, így a nemi egyensúlyra még ebben is figyeltek.

 

Jane Campion: Zongoralecke

A listára került filmek nagy részét az 1990-es évek után készítették. Földrajzi megoszlás tekintetében az Egyesült Államok, Franciaország, Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Belgium és Kanada a legnépszerűbb gyártó országok. E mellett azonban Argentínából, Iránból, Ukrajnából, Szaúd-Arábiából, Indiából, Tunéziából és a Cseh Köztársaságból is szerepelnek filmek a top 100-ban.

A szakemberek körében Agnès Varda a legnépszerűbb rendezőnő, neki hat filmje is bekerült az első 100-ba.

Őt követi Kathryn Bigelow, Claire Denis, Lynne Ramsay és Sofia Coppola. Jane Campion remekműve, a Zongoralecke (1993) nagy fölénnyel győzött, a kritikusok csaknem 10% -a jelölte meg szavazólapján a legjobb filmként.

A teljes lista és még sok egyéb érdekesség itt tekinthető meg.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com