Hírek

Érdekelnek az új hazai online videoszolgáltatók?

Távmozi, Cinetel, Cinego, Cirko Film… Válogathatunk a legálisan nézhető filmek között!

Több hírt is adtunk mostanában az újonnan beinduló hazai VOD (video-on-demand) szolgáltatásokról, ideje tehát néhányat összegezni. A kínálat felfutása nyilván nem független a karanténhelyzettől, de hosszabb távon is mindannyian profitálhatunk abból, ha igényesen válogatott filmeket nézhetünk, legálisan, az otthon kényelmében.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A Budapesti Távmozi keretében a Művész, Puskin, Toldi, Tabán, Kino filmszínházak napi műsorrendben vetítenek online. A nézők az előadásokra a szokott módon válthatnak kedvezményes jegyeket az interneten. Az online „moziszobákban” beszélgetni is lehet a többi nézővel.

A Cinetel több mint 40 filmmel indított online videótárat – kettő közülük május 27-től az első hónapban ingyen elérhető az első ötezer érdeklődő számára (a Pierre-François Martin-Laval francia rendező által jegyzett Nagytudásúak és Taika Waititi misztikus horror-vígjátéka, a Hétköznapi vámpírok). A kínálat folyamatosan bővül; Woody Allen, Pedro Almodóvar és Luca Guadagnino filmjeit is megnézhetjük többek között.

A Cinego oldalán művészfilmes forgalmazók filmjeit lehet megnézni magyarul, streamelve vagy akár letöltve. Válogatásokkal is készülnek, mint például „A természet ölelése és „Családi viszonyok”; de megtalálhatók például az elmúlt évek legjobb Cannes-i filmjei is, köztük számos Arany Pálmával, vagy a Zsűri Nagydíjával kitüntetett alkotás. Itt gyűjtöttünk össze tízet, amit azonnal érdemes megnézni!

A Cirko Film oldala már tavaly elindult: az elmúlt évek filmes terméséből lehet választani, az online válogatásban az olyan nagy filmfesztiválok, mint a Cannes-i, Velencei vagy Berlini Filmfesztivál versenyprogramjában debütáló mesterművek is helyet kapnak.

A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének MADOKK nevű filmtára ingyen kínál válogatott dokumentumfilmeket, amelyek félő, hogy máskülönben elvesznének a nagyközönség számára egy-egy fesztiválkör után – a terv szerint kéthetente kerülnek fel új filmek.

A Pannonia Entertainment is megnyitotta saját online videotékáját: elérhető A művészet templomai sorozat több epizódja és további játékfilmek is otthoni megtekintésre, jelenleg összesen 17 mozifilm.

A Filmarchívum pedig továbbra is nagyszerű filmeket tartogat: az NFI Filmarchívum 90 irodalmi adaptációt, történelmi, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmet tett ingyenesen elérhetővé március 21-től – mint fogalmaznak, a karanténélet és az otthoni tanulás megkönnyítésére, de ahogy valamennyi régebbi és új, igényesen válogatott VOD oldal, úgy ez is hasznos marad a jó minőségű szórakozás terén akkor is, ha megnyílik a világ és lassacskán még a mozik is.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés