Hírek

Érdekelnek az új hazai online videoszolgáltatók?

Távmozi, Cinetel, Cinego, Cirko Film… Válogathatunk a legálisan nézhető filmek között!

Több hírt is adtunk mostanában az újonnan beinduló hazai VOD (video-on-demand) szolgáltatásokról, ideje tehát néhányat összegezni. A kínálat felfutása nyilván nem független a karanténhelyzettől, de hosszabb távon is mindannyian profitálhatunk abból, ha igényesen válogatott filmeket nézhetünk, legálisan, az otthon kényelmében.

A Budapesti Távmozi keretében a Művész, Puskin, Toldi, Tabán, Kino filmszínházak napi műsorrendben vetítenek online. A nézők az előadásokra a szokott módon válthatnak kedvezményes jegyeket az interneten. Az online „moziszobákban” beszélgetni is lehet a többi nézővel.

A Cinetel több mint 40 filmmel indított online videótárat – kettő közülük május 27-től az első hónapban ingyen elérhető az első ötezer érdeklődő számára (a Pierre-François Martin-Laval francia rendező által jegyzett Nagytudásúak és Taika Waititi misztikus horror-vígjátéka, a Hétköznapi vámpírok). A kínálat folyamatosan bővül; Woody Allen, Pedro Almodóvar és Luca Guadagnino filmjeit is megnézhetjük többek között.

A Cinego oldalán művészfilmes forgalmazók filmjeit lehet megnézni magyarul, streamelve vagy akár letöltve. Válogatásokkal is készülnek, mint például „A természet ölelése és „Családi viszonyok”; de megtalálhatók például az elmúlt évek legjobb Cannes-i filmjei is, köztük számos Arany Pálmával, vagy a Zsűri Nagydíjával kitüntetett alkotás. Itt gyűjtöttünk össze tízet, amit azonnal érdemes megnézni!

A Cirko Film oldala már tavaly elindult: az elmúlt évek filmes terméséből lehet választani, az online válogatásban az olyan nagy filmfesztiválok, mint a Cannes-i, Velencei vagy Berlini Filmfesztivál versenyprogramjában debütáló mesterművek is helyet kapnak.

A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének MADOKK nevű filmtára ingyen kínál válogatott dokumentumfilmeket, amelyek félő, hogy máskülönben elvesznének a nagyközönség számára egy-egy fesztiválkör után – a terv szerint kéthetente kerülnek fel új filmek.

A Pannonia Entertainment is megnyitotta saját online videotékáját: elérhető A művészet templomai sorozat több epizódja és további játékfilmek is otthoni megtekintésre, jelenleg összesen 17 mozifilm.

A Filmarchívum pedig továbbra is nagyszerű filmeket tartogat: az NFI Filmarchívum 90 irodalmi adaptációt, történelmi, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmet tett ingyenesen elérhetővé március 21-től – mint fogalmaznak, a karanténélet és az otthoni tanulás megkönnyítésére, de ahogy valamennyi régebbi és új, igényesen válogatott VOD oldal, úgy ez is hasznos marad a jó minőségű szórakozás terén akkor is, ha megnyílik a világ és lassacskán még a mozik is.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya