Hírek

Erdélyi magyar dokumentumfilmet is díjazott a Romániai Filmművészek Szövetsége

bucharestnonstop5-1600x900-c-defaultA kolozsvári Xantus Áron rendező-operatőr Alkonytájt, átutazóban című dokumentumfilmjét is díjazta a Romániai Filmművészek Szövetsége (UCIN).

Az UCIN elődjét 1963-ban alapították neves román filmművészek, a szakmai szövetségnek jelenleg 850 román és külföldi tagja van, és évente elismeréssel tünteti ki a legjobb filmeket.

Az Alkonytájt, átutazóban című produkció – amely a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megrendelésére készült – különdíjat kapott. A Xantus Film stúdióban készült alkotást a Duna tévécsatorna mutatta be. A díjat Xantus Áron vette át a bukaresti díjkiosztó gálán a szövetség elnökétől, Laurentiu Damian filmrendezőtől, aki a méltatásban kiemelte: ma különösen fontos, hogy művészi igénnyel, érzékenyen üzenő, értékőrző és értékteremtő dokumentumfilmek készüljenek.

A nagydíjat az idén Dan Chisu román rendező kapta a Bukarest NonStop című filmjéért. Radu Jude Aferim! című játékfilmje a zsűri különdíját nyerte el. Tavaly ez a film kapott Ezüst Medve díjat a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

A legjobb rendezésért járó díjat a román filmes újhullám egyik kiemelkedő képviselőjének, Corneliu Porumboiu rendezőnek ítélték A kincs (Comoara) című játékfilmjéért.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Hirdetés

Hirdetés