Hírek

Erdélyi nagyjainkról szól a médiatanács támogatásával készült első film

griffdamvadvarjuGriff, Dámvad és Varjú a címe annak az alkotásnak, amely először készült el a médiatanács filmtámogatási programjának 2011-es indulása óta. Az Oláh Kata rendezte film három jelentős erdélyi személyiség, gróf Bánffy Miklós, Kós Károly és báró Kemény János életéről, munkásságáról szól. A Magyar Média Mecenatúra programban eddig mintegy 150 alkotást kezdtek el forgatni.


A médiatanács szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a most elkészült sorozat különös aktualitással bír, hiszen gróf Bánffy Miklós 140, Kós Károly 130, báró Kemény János pedig 110 éve született.

A háromrészes dokumentumfilm-sorozat a három Erdélyben született polihisztor példaértékű életét mutatja be. Sorsuk Marosvécsen találkozik, Kemény János otthonában, ugyanis a helikoni íróközösség (Erdélyi Helikon) minden évben itt rendezte meg találkozóit, s ennek e három férfi is tevékeny részese volt” – olvasható az ismertetőben, amely hangsúlyozza, hogy az alkotás végigköveti életük legfontosabb eseményeit, munkásságukról a legszakavatottabb emberek mesélnek. Az interjúkat és a jeleneteket a narrátor, Ugron Zsolna erdélyi író felvezető gondolatai kötik össze.

A filmet teltházas vetítésen mutatták be január 13-án a Toldi moziban. Az alkotást a közmédia is hamarosan műsorra tűzi.

A dokumentum kitér arra is, hogy a 2011 novemberében indult Magyar Média Mecenatúra elnevezésű filmtámogatási programban eddig mintegy 150 alkotást kezdtek el forgatni. A program közismert alkotókról elnevezett filmes pályázatai ismeretterjesztő, dokumentum- és animációs filmek, tévéjátékok, kisjátékfilmek, forgatókönyvek és online közszolgálati tartalmak gyártását támogatják. Eddig összesen mintegy egymilliárd forint támogatást kaptak a pályázók.

Az az 50 film, amely 2011-ben nyert, hamarosan elkészül. A nézők a közszolgálati tévécsatornák képernyőin tekinthetik meg majd az alkotásokat” – olvasható a dokumentumban, amely kitér arra is, hogy a 2012-ben támogatást nyert filmek gyártása is megkezdődött.  Ennek köszönhetően 22 ismereterjesztő film, 29 dokumentumfilm, 11 animációs film, 15 kisjátékfilm és 6 nagyszabású tévéfilm készülhet el. Újdonság, hogy a Médiatanács a Neumann János-pályázattal a lekérhető tartalmak készítését is támogatja. Tavaly és idén 7-7 támogatott kapott lehetőséget arra, hogy gazdagítsa a magyar online filmes tartalmakat. A tavaly támogatott forgatókönyvekből és tévéfilmtervekből pedig hamarosan elindulhat 13 tévéfilm gyártása is” – írta a médiatanács.

A Macskássy Gyula animációs filmes pályázaton a Titánia-Master Pro Kft. Régi váraink új fényben című filmterve is támogatást nyert. A film Magyarország várainak történetét régészeti kutatások alapján létrehozott 3D animáció segítségével mutatja be. A 26 perces filmet, amelyben nyolc vár elevenedik meg, Grábler Zsuzsa rendezi, az animációs rendező pedig Balogh András – olvasható a közleményben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com