Hírek

Érettségire kokárdával – Magyarázat mindenre előzetes

A VAN és a Rossz versek után újabb nagyjátékfilmet rendezett Reisz Gábor. A Magyarázat mindenre előzetesét elnézve pedig ismét ígéretes magyar alkotás született.

Közel tíz éve már annak, hogy Reisz Gábor elkészítette a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című egyszerre melankólikus és nagyon vicces magyar filmet, amit gyorsan a hazai kortárs filmgyártás egyik legjobbjának kiáltottak ki – jogosan. Az egy generáció válságát sikeresen mozgóképre vivő alkotást 2018-ban a Rossz versek követte, amely szintén budapesti közegbe ültette a kora-felnőttek mindennapi csatározásait az élettel.

A Velencében debütáló Magyarázat mindenre az e két film által kitaposott utat követi, ám azoknál jóval társadalomkritikusabb fennhangot üt majd meg, legalább is a történet és az előzetes alapján.

A sztori az érettségiző Ábelről (Adonyi-Walsh Gáspár) szól, aki nehezen koncentrál a tanulásra, mindegy, mekkora tétje is van annak. Ábel ugyanis szerelmes Jankába. Janka azonban a történelemtanárukba, Jakabba van belehabarodva. Jakabnak pedig mind a munkahelyén, mind az otthonában problémái vannak, ugyanis próbál harcolni egy jobb Magyarországért, ahol a tanárok helyzete nem ennyire kilátástalan.

A központi konfliktus azonban a köré épül majd, hogy Ábel kokárdát visel a történelemérettségi alatt. Ezt felkapja egy újságíró, és országos hír válik a fiú történetéből.

A Magyarázat mindenre előzetese alapján Reisz filmje ismét hozza a mindennapi életben rejlő keserédes bájt, miközben bemutatja a magyar emberek csetlő-botló problémáit, de mesél a szerelemről, és az ország egyik legjelentősebb aktuális társadalmi ügyéről, az oktatás és a tanárok helyzetéről is.

Adonyi-Walsh Gáspár mellett szerepel az alkotásban Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla, Urbanovits Krisztina. A forgatókönyvet Reisz írta Schulze Éva oldalán, a kamera mögött pedig Becsey Kristófot találjuk.

A film az idei Velencei Filmfesztiválon debütál majd, a Horizontok szekció kínálatában. De nekünk sem kell sokáig várnunk már a bemutatóra! A Cirko-Gejzír szeptember 22-én tart közönségtalálkozóval egybekötött vetítést, amelyet további alkalmak követnek 23-án, 24-én és 27-én három budapesti moziban (Cinema City Mammut, Allee, Corvin).

Ezt követően a Magyarázat mindenre október 6-án kerül országszerte a mozikba.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com