Hírek

Erre büszkék lehetünk! – Hat magyar film a Helsinki Filmfesztiválon

R&A_logo_vari (2)Négy magyar játékfilmet és két rövidfilmet is műsorra tűz Finnország legnagyobb nemzetközi filmfesztiválja, a „Szerelem és Anarchia”.

Szeptember 18-án kezdődőtt és 28-ig tart Helsinkiben Finnország legnagyobb nemzetközi filmfesztiválja, a „Szerelem és Anarchia”. Az idén 27. alkalommal megrendezendő filmünnep évről-évre felvonultatja a nagyvilág filmtermésének kiemelkedő alkotásait.

A helsinki nemzetközi filmfesztivál közönsége Szász János A nagy füzet című rendezését láthatja, mely tavaly elnyerte a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, majd bekerült a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjára felterjesztett kilenc alkotás közé.
Három pályakezdő magyar rendező munkáját is bemutatják Helsinkiben. Bodzsár Márk Isteni műszak című fekete komédiája abszurd humorral meséli el egy fiatal mentőápoló alászállását az éjszakába, ahol beavatást nyer a halottasbizniszbe. Császi Ádám Viharsarok-ja, a fiatal felnőttkor szexuális identitás keresésének drámája, egy érzéki, ám végzetes szerelmi háromszög történetén keresztül a kietlen magyar pusztában. Reisz Gábor diplomafilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan egy vígjátéki elemekkel tarkított gyakran szürreális „így jöttem-film”, melynek helyszíne napjaink Budapestje.
Mind a négy alkotás a Filmalap támogatásával készült, és világpremierjük A-kategóriás filmfesztiválokon volt korábban.

Két rövidfilm is érkezik Helsinkibe Magyarországról. Szőcs Petra – a cannes-i filmfesztivált megjárt – A kivégzés című filmje egy kisiskolás testvérpár története, akik újra meg újra eljátsszák a Ceauşescu házaspár kivégzését, miközben szüleik házassága romokban hever.
Szabó Simon Fal című rendezése egy 16 éves, alkalmi munkákból éldegélő cigány fiú története, aki kőművesként egy falon dolgozik, majd egyszer bepillant a fal mögé… A tízperces alkotás az Európai Filmakadémia (EFA) 2014-es rövidfilm díjának egyik jelöltje.

 

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com