Hírek

Észak-amerikai mozik műsorára kerül Mundruczó Kornél Fehér istene

Mundruczó KornélKanada és az Egyesült Államok hat mozijában nézheti majd meg péntektől a nagyközönség Mundruczó Kornél Fehér isten című filmjét.

A Magyarország által 2014-ben az idegennyelvű filmek kategóriájában Oscar-díjra jelölt alkotást Calgaryban, Montrealban, Torontóban és Vancouverben egy-egy, New Yorkban pedig két filmszínház tűzte műsorára. Május közepéig a két ország több mint félszáz városában válthatnak jegyet legalább egy héten át a filmre a nézők.

Megtetszett nekünk a film, amikor tavaly a cannes-i filmfesztiválon láttuk. Miközben az idegennyelvű filmek kihívást jelentenek az amerikai piacon, a Fehér isten olyan egyedülálló és erőteljes film, hogy véleményünk szerint szép esélye van az áttörésre” – közölte a filmet forgalmazó Magnolia Pictures nevében Matt Cowal.

Hozzátette, hogy különösen felbátorítja őket, hogy számos kifinomult ízlésű kritikus vált a film hívévé.

A rendező, aki film szakmai bemutatói miatt New Yorkból Los Angelesbe repült, elmondta, hogy nem érezte úgy, hogy az egyes országokban nagyon különböző lenne a film fogadtatása.

Inkább talán abban van némi különbség, hogy honnan nézik ezt a filmet, abban hogy ki nézi a kisebbség felől és ki a többség felől. És minden nagyon jóléti társadalom – ide sorolom az Egyesült Államokat is – inkább a többség felől nézi, és a többség felelősségét keresi benne, ami egy fontos szempont”– nyilatkozott Mundruczó Kornél.

Elmondta, a film nagyon sok ellentmondást hordoz, ezek létezése nevezhető a film állításának. Természetesen, ha egy társadalom hosszan extremizálódik, és sem a szolidaritásra, sem a toleranciára nem helyez hangsúlyt, akkor elképzelhetővé válik több olyan folyamat, mint amilyet a film is bemutat.

Közölte, nagyon boldoggá tette a New York-i bemutató.

Azt éreztem, hogy a közönség nagyon érzékenyen reagál, a sajtó nagyon pozitív. Ettől függetlenül azt tudni kell, hogy ez egy nagyon pici magyar film egy nagyon pici magyar nyelven. Nyilván nagyon limitáltak a lehetőségek, ahol ez meg tud jelenni. Természetesen nagyon jó, ha minél többen megnézik a filmet.”

Mundruczó Kornél filmjéről és annak műsorra tűzéséről az elmúlt napokban beszámolót közölt egyebek között a The New York Times, a The New Yorker és a Vice.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com