Hírek

Eszméletlen bevételeket hozhat a Barbenheimer

Noha előre látni lehetett, hogy a Barbie és az Oppenheimer (Barbenheimer) dupla premierje tömegeket vonz majd be a mozikba, a friss adatok és becslések alapján még a jóindulatú előrejelzések is szerénynek bizonyultak. Tom Cruise mellett más is meg tudja menteni a mozikat?

A nyár két (talán) legjobban várt filmje nem okozott csalódást a mozikasszáknál. Az Amerikában hivatalosan július 21-én debütáló Barbie és az Oppenheimer is bebizonyította, hogy igen is be lehet csődíteni a tömegeket a mozikba, csak elég nagy hívónevek és egy szinte sosem látott médiakampány kell hozzá.

Olvasd el Barbie kritikánkat itt, valamint Oppenheimer kritikánkat itt!

A frappánsan Barbenheimer címen futó jelenséget több hónapos hype alapozta meg, számtalan sajtóesemény, interjúk áradata, valamint a filmekben szereplő színészek személye is rátett egy nagy lapáttal, hogy tényleg az év legnagyobb mozis versenyét kapjuk meg; persze egy kis csúsztatással azért. Sokak szerint ugyanis igen csak jót tett főleg a szerényebb bevétellel futó Oppenheimernek, hogy egyszerre került a két film a moziba.

Az AMC egy bő hete bejelentette, hogy már akkor több mint 20,000 jegy kelt el a dupla vetítésre, amely során a nézők mindkét filmet láthatták. Ha nincs a hatalmas médiacirkusz és az egy napra eső premierdátum, könnyen lehet, hogy kevesebben ültek volna be akár a Barbie, akár az Oppenheimer vetítésére.

Nem így történt persze, ezzel pedig a Barbie 2023 legjobb nyitányát produkálta, míg az Oppenheimer is jócskán felülmúlta az eredeti várakozásokat, ami az amerikai bevételeket illeti.

Előbbi film 70 millió dolláros bevétellel indított, a mai nap végére pedig a Deadline szerint nagyjából a 155-160 millió dollárt is elérheti a film. Ehhez jön a nemzetközi bevétel, amely szintén megütheti a 120 milliót, ezzel pedig akár a 280 milliós határt is átlépheti Gerwig rózsaszínben úsztatott filmje Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével. És ez természetesen még csak a kezdet, hiszen a film hetekig fut majd közel 70 országban.

A nyári könnyed szórakozást ígérő, emellett persze Gerwigre oly jellemző mélyebb tartalommal és feminista üzenettel ellátott Barbie-nak nem volt ugyan nehéz dolga, hiszen a sztárokkal teletűzdelt film a világ legikonikusabb játékáról készített modern feldolgozást. A szereplők amúgy is húzónevek, ráadásul az alkotást övező marketinges csapat igazán kitett magáért. Margot Robbie kis túlzással még a boltba is rózsaszín ruhában járt az elmúlt időszakban. Nem csoda hát, hogy az inkább szuperhősfilmekre jellemző kosztümös mozizás most a Barbie baba tematikájában lubickoló közönséget is elérte.

És ha már szuperhősfilmek! Az Oppenheimer 80 millió dolláros kezdése is kiválónak számít, hiszen Nolan legújabb alkotása azért koránt sem egy új Batman.

És noha sokan úgy írtak róla, mintha az Oppenheimerről szóló életrajzi film elveszítette volna a versenyt a Barbie-val szemben, sosem volt igazán kérdés, hogy melyik filmre lesznek majd többen kíváncsiak. Nolan ugyan szintén hihetetlen húzónév, ráadásul az alkotásában felvonultatta fél Hollywoodot, a téma nehézsége és komolysága miatt egyértelmű volt, hogy július közepén mire ülnek majd be szívesebben a tömegek.

Épp emiatt dícséretes, hogy az Oppenheimer ilyen szép eredményeket produkál: még akkor is, ha a PR tevékenységek ennek a filmnek is nagy löketet adtak főleg az elmúlt néhány hétben. A Cillian Murphy címszereplésével készült alkotás ráadásul az ukrán-orosz helyzet miatt sajnos kivételesen releváns és aktuális.

A Barbenheimer jelenség szépen bizonyította, hogy meg lehet mozgatni a moziba járó tömegeket, sőt azokat is, akik egy ideje inkább az otthonuk kényelméből nézik a kisképernyős alkotásokat. Sőt, a két film, de még a pár hete bemutatott új Mission: Impossible alkotás is azt támasztja alá, hogy megéri befektetni a hasonló gigaprodukciókba, mert azok – ha tényleg jók – visszahozzák az árukat.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com