Hírek

Észt filmek a Művész és a Kino Cafe mozikban

Észt rendszerváltás, háztartásvezető folkórlény, környezeti problémák, finnugor sátor, városlakó-barát közterek, elvándorlás – március 17. – április 25. között kerül sorra az Észt Hét.


Hirdetés

Március 17. és április 25. között kerül sorra az Észt Hét – írja a rendezvény sajtóközleménye. Idén öt város: Budapest, Szeged, Veszprém, Békéscsaba és Budaörs látja vendégül az eseményeket.

A moziprogram nyitófilmjét március 24-én a Művész Moziban vetítik. A keserédes vígjáték, a Pá, Szovjetunió! egy kiskamasz fiú szempontjából mutatja meg az észt rendszerváltást, a függetlenség visszaállítását. Dőlnek a Leninek, érkeznek a Barbie-babák, jönnek a reklámok, pöfögnek a moszkvicsok… és kinyílik az ajtó Nyugat felé.

A szovjet időkben játszódik a Tűzmadár is, igaz jó másfél évtizeddel korábban. A történetben egy légierő-bázison veszélyes, a barátság és a tiltott, azonos neműek közötti szerelem határait feszegető viszony alakul ki a szolgálatát teljesítő, nyughatatlan természetű Sergei és a fiatal, bátor, sármos pilóta, Roman között.

A Kratt című ifjúsági filmben keveredik a horror és a vígjáték, a modern világ és a hagyományos észt folklór. A filmben a vidéken vakációzó észt gyerekek a faluban zajló digitális forradalom közepette megalkotják az igen házias, ám tevékenységek híján önállósuló csodalényt, a krattot.

A filmes kínálatban szerepel még egy-egy összeállítás a legfrissebb észt animációs- és dokumentumfilmekből. Utóbbiak az ételpazarlásnak és az ökoszisztéma megőrzésének témájába, valamint a kortárs észt zenei színtérre kalauzolnak. A játékfilmek Budapest mellett Szegeden és Veszprémben is megtekinthetők.

A bő egyhónapos eseménysorozatban négy kiállítás is helyet kap: március 17-én nyílik a Fuga Budapesti Építészeti Központban a 17. Velencei Építészeti Biennálé Észt Pavilonjában debütált tárlat, a Tér! Méltóságteljes mérséklődés, amely tizenöt észt település köztereinek városlakó-barát megújítását mutatja be. Március 25-től látható a Fonó Budai Zeneházban az Észtországban élő magyar filmes és finnugor aktivista, Csüllög Edina közreműködésével létrejött Őslakos barátaink című kiállítás, amelyben az oroszországi Hanti-manysi Autonóm Körzetben élő finnugor fiatalok saját közösségükről készített fotói, filmjei, hanginstallációi, sőt, egy igazi hanti sátor is szerepelnek. A megnyitón észt népzenei koncert és táncház is várja az érdeklődőket. Március 29-április 15. között a Budapest Fotó Fesztivál keretében Karolin Kruuse című fotóprojektje arra keresi a választ, hogy a napjaink modern Észtországában, ám hagyományosabb közösségekben élő asszonyok számára mit jelent nőnek lenni. Békéscsabán Kai Tiislär természetfotói engednek bepillantást az észt mocsarakba, erdőkbe, tengerpartokra. Ugyanitt április 1-jén Dr. habil. Bereczki András, Észtország magyarországi tiszteletbeli konzulja, az ELTE Finnugor Tanszék tanszékvezetője tart ismeretterjesztő előadást Észtország fejlődéséről, történelméről.

Szintén április 1-jén kerül sor a Budaörsi Latinovits Színházban Andra Teede írónő 45339 km2 mocsár című dokumentarista drámájának felolvasószínházi előadására, amely az Észtországban is egyre inkább növekvő jelenséget, a külföldre történő kivándorlás témáját dolgozza fel az országot elhagyók vallomásai alapján.

A gyerekeket pedig egy immár hagyományosnak mondható rajzpályázatra invitálják a szervezők. 2022 Észtországban a könyvtárak – vagyis a tudás és a szórakozás otthona – éve: ebből az alkalomból a könyvtárhoz, az olvasáshoz kapcsolódó művel pályázhatnak a 3-6, 7-10, illetve 11-14 éves alkotók.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!