Hírek

Ethan Hawke szerint a szuperhősfilmek túl vannak értékelve

A színész nem tartja jogosnak, hogy a Logan – Farkast egy lapon emlegetik Robert Bresson és Ingmar Bergman filmjeivel.

Mióta az Akadémia bejelentette, hogy új kategóriát vezetnek be, amiben a legjobb közönségfilmeket fogják díjazni, a filmes diskurzusban ismét hangsúlyos témává vált a szuperhősfilmek és egyéb blockbusterek létjogosultsága a magas presztízsű díjátadókon. Sokak szerint az új kategória létrehozása egy olcsó trükk az Akadémia részéről, mert ezzel akarják elkerülni, hogy általuk lenézett műfajú filmeket – például a Fekete Párducot vagy a Bosszúállók: Végtelen háborút – kelljen jelölniük a legjobb film kategóriájában.

Úgy tűnik, hogy Ethan Hawke az Akadémia nézőpontját képviseli,

ugyanis ha rajta múlna, egész biztosan nem kerülhetnének be a Marvel és a DC alkotásai a legjobb filmes mezőnybe. A színész a Film Stage-nek adott interjújában elmondta, hogy szerinte ezek a szuperhősfilmek csak a saját műfajukon belül lehetnek kiemelkedőek:

Van ez a probléma, hogy a Logant remek filmként emlegetik. Nos, szuperhősfilmnek remek. Ettől még vannak benne szűk nadrágos emberek, akiknek fém jön ki a kézfejükből. Nem egy Bresson. Nem egy Bergman. Mégis úgy beszélnek róla, mintha ugyanolyan lenne. Elmentem megnézni a Logant, mert mindenki azt mondta, hogy »Ez egy remek film« és meg utána úgy voltam vele, hogy »Komolyan? Nem, ez egy remek szuperhős film.« Van különbség, de a nagy cégek ezt nem veszik figyelembe. Ők azt akarják, hogy te remek filmként gondolj rá, mert így tudnak vele pénzt keresni.

Talán nem véletlen, hogy Hawke pont a Logan – Farkast emelte ki, ugyanis a film még az új kategória bevezetése előtt eljutott az Oscar-gálára: idén jelölték a legjobb adaptált forgatókönyv díjára. Nyilatkozata alapján feltételezhetjük, hogy a színész egyelőre nem tervez csatlakozni egyetlen képregényfilmes univerzumhoz sem, inkább marad a karrierjét jellemző független filmes vonalnál.

Avatar

Rácz Viktória

Rácz Viktória a Zsigmond Király Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett 2017-ben és az ELTE filmtudomány mesterszakán diplomázott 2019-ben. Jelenleg több portálra és nyomtatott újságba is ír kritikákat. A midcult elkötelezett híve, szereti a szatirikus hangvételű alkotásokat, a dialógusközpontú filmeket és Taika Waititit.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya