Hírek

Európa döntős filmjei: LUX Filmnapok az Urániában!

November 7-9. között nézhetjük meg az Európai Parlament idei LUX Filmdíjára jelölt három filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a LUX Filmnapok keretében.

Styx, A másik oldal, Izlandi amazon: három európai film, amelyek közül az egyik elnyeri majd az Európai Parlament filmművészeti díját, a LUX Filmdíjat. November elején mindhármat láthatjuk Budapesten is. A filmdíj döntős alkotásait minden évben eljuttatják az EU 28 tagállamába, 24 nyelven feliratozva: ez a LUX Filmnapok; a törekvés egyszerre segít abban, hogy megtapasztalhassuk az európai filmművészet sokszínűségét és hogy megvitathassuk a versenyfilmekben felvetődő érzékeny témákat.

A versenyben lévő műveket – bár témájukban és stilárisan különbözőek – a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek

érzékeny ábrázolása. Az idei döntős filmek további közös vonása, hogy mindhárom alkotás női hősöket és kihívást jelentő döntési helyzeteket állít a középpontba” – írja a fesztivál. A filmszalagból tekeredő bábeli torony e sokszínűség szimbóluma.

Magyarországon 2018. november 7-9. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a három döntős filmet, amelyeket egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki. A győztes alkotást november 14-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

Styx, Wolfgang Fischer német-osztrák koprodukcióban készült filmdrámája lesz az idei LUX Filmnapok nyitófilmje november 7-én 19 órakor. A film főszereplője, egy német orvosnő olyan élet-halál kérdésben válik személyesen is érintetté, amely a valóságban igencsak megosztja az európai közbeszédet: Gibraltár körül vitorlázva egy menekültekkel teli lélekvesztő utasainak sorsa kerül a kezébe.

A film a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol három díjat is nyert, köztük az Ökumenikus Zsűri Díját. A magyar mozikba november végén kerül.

A másik oldal, Mila Turajlić szerb-francia-katari koprodukcióban készült dokumentumfilmje november 8-án 19 órakor látható az Urániában. A film a közelmúlt európai történelmének egyik legturbulensebb fejezetét, Jugoszlávia és Szerbia közelmúltját ábrázolja; az egyéni élet és a történelmi felelősség kérdését feszegeti. A rendező édesanyja ismert aktivista, így a film személyes hangvétele jogos. Vajon mi az egyes nemzedékek felelőssége a történelem alakításában? „Mit lehet tenni a közös feldolgozásért, és hogyan folytassuk, hogy mindezeket elkerüljük?” – kérdeztük kritikánkban.

A másik oldal számos díjat nyert el hazájában, közvetlen szomszédságában és Európa-szerte. Az Urániában magyar felirattal vetítik.

Az Izlandi amazon Benedikt Erlingsson izlandi-francia-ukrán koprodukcióban készült, fanyar komédiája; november 9-én 19 órakor zárja a LUX Filmnapokat az Urániában. „Íjjal a globális kapitalizmussal szemben” – írja a Filmtekercs kritikája: egy ötvenes éveiben járó kórusvezető hölgy száll szembe a filmben egy környezetszennyező alumíniumgyárral, találékonyan és változatos eszközökkel, mindaddig, amíg választásra nem kényszerül egyéni boldogsága és a közjó között akkor, amikor értesítést kap a helyi örökbefogadási hivataltól.

A kisember szélmalomharcát bemutató film Izland idei Oscar-nevezettje is. Az Izlandi amazon Cannes-ban debütált, Magyarországon már látható a mozikban.

A vetítésekre jegyet lehet nyerni az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán egy rövid kvízjáték kitöltésével.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2019 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.


Cikkünk felkérésre készült. 

Podcast

Hirdetés

Hirdetés