Hírek

Európa döntős filmjei: LUX Filmnapok az Urániában!

November 7-9. között nézhetjük meg az Európai Parlament idei LUX Filmdíjára jelölt három filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a LUX Filmnapok keretében.

Styx, A másik oldal, Izlandi amazon: három európai film, amelyek közül az egyik elnyeri majd az Európai Parlament filmművészeti díját, a LUX Filmdíjat. November elején mindhármat láthatjuk Budapesten is. A filmdíj döntős alkotásait minden évben eljuttatják az EU 28 tagállamába, 24 nyelven feliratozva: ez a LUX Filmnapok; a törekvés egyszerre segít abban, hogy megtapasztalhassuk az európai filmművészet sokszínűségét és hogy megvitathassuk a versenyfilmekben felvetődő érzékeny témákat.

A versenyben lévő műveket – bár témájukban és stilárisan különbözőek – a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az

aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek

érzékeny ábrázolása. Az idei döntős filmek további közös vonása, hogy mindhárom alkotás női hősöket és kihívást jelentő döntési helyzeteket állít a középpontba” – írja a fesztivál. A filmszalagból tekeredő bábeli torony e sokszínűség szimbóluma.

Magyarországon 2018. november 7-9. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a három döntős filmet, amelyeket egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki. A győztes alkotást november 14-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

Styx, Wolfgang Fischer német-osztrák koprodukcióban készült filmdrámája lesz az idei LUX Filmnapok nyitófilmje november 7-én 19 órakor. A film főszereplője, egy német orvosnő olyan élet-halál kérdésben válik személyesen is érintetté, amely a valóságban igencsak megosztja az európai közbeszédet: Gibraltár körül vitorlázva egy menekültekkel teli lélekvesztő utasainak sorsa kerül a kezébe.

A film a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol három díjat is nyert, köztük az Ökumenikus Zsűri Díját. A magyar mozikba november végén kerül.

A másik oldal, Mila Turajlić szerb-francia-katari koprodukcióban készült dokumentumfilmje november 8-án 19 órakor látható az Urániában. A film a közelmúlt európai történelmének egyik legturbulensebb fejezetét, Jugoszlávia és Szerbia közelmúltját ábrázolja; az egyéni élet és a történelmi felelősség kérdését feszegeti. A rendező édesanyja ismert aktivista, így a film személyes hangvétele jogos. Vajon mi az egyes nemzedékek felelőssége a történelem alakításában? „Mit lehet tenni a közös feldolgozásért, és hogyan folytassuk, hogy mindezeket elkerüljük?” – kérdeztük kritikánkban.

A másik oldal számos díjat nyert el hazájában, közvetlen szomszédságában és Európa-szerte. Az Urániában magyar felirattal vetítik.

Az Izlandi amazon Benedikt Erlingsson izlandi-francia-ukrán koprodukcióban készült, fanyar komédiája; november 9-én 19 órakor zárja a LUX Filmnapokat az Urániában. „Íjjal a globális kapitalizmussal szemben” – írja a Filmtekercs kritikája: egy ötvenes éveiben járó kórusvezető hölgy száll szembe a filmben egy környezetszennyező alumíniumgyárral, találékonyan és változatos eszközökkel, mindaddig, amíg választásra nem kényszerül egyéni boldogsága és a közjó között akkor, amikor értesítést kap a helyi örökbefogadási hivataltól.

A kisember szélmalomharcát bemutató film Izland idei Oscar-nevezettje is. Az Izlandi amazon Cannes-ban debütált, Magyarországon már látható a mozikban.

A vetítésekre jegyet lehet nyerni az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán egy rövid kvízjáték kitöltésével.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2019 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.


Cikkünk felkérésre készült. 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com