Hírek

Európa moziba megy! – Szuper filmekkel jön a II. Európai Art Mozi Nap

Premier előtti vetítésekkel, különleges újdonságokkal és fesztiválkedvenc művészfilmekkel érkezik a II. Európai Art Mozi Nap. A kezdeményezéshez a magyar művészmozik is csatlakoztak – október 15-én 26 helyszínen várják az artmozik szerelmeseit szerte az országban.

2017. október 15-én Európa újra mozizni megy! Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas idén is megrendezi az Európai Art Mozi Napot, amely az európai film sokféleségét és a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságát népszerűsíteni hivatott nemzetközi esemény.

A résztvevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal, premier előtti vetítésekkel, beszélgetésekkel és további kísérőprogramokkal várják a közönséget.

Tavaly, az első rendezvényen három film alkotta a kínálatot – az Érettségi, az Olli Mäki legboldogabb napja és a Toni Erdman. Mindhárom többszörösen díjnyertes alkotás a szerkesztőségünk nagy kedvence is lett, a Toni Erdman évösszegző listánk 4. helyét szerezte meg. Idén 34 ország több mint 1000 mozija csatlakozott az eseményhez, köztük az Art Mozi Egyesület tagságából 26 magyarországi művészmozi is.

Hazánkban négy új európai koprodukció és három magyar alkotás köré épülnek a programok, a mozik ezekből válogatva alakították ki műsorukat. Ezek a filmek a következők: A négyzet, Happy End, Megtorlás, Aurora Borealis, Az igazi törődés, A Pál utcai fiúk, Egy kupac kufli.

A négyzet

„Egy film, amit 1000 ember 1500 irányból értelmez, akár azokat a modern művészeti kiállításokat, amik az idei Arany Pálma-győztes Ruben Östlund mondanivalójának is alapjául szolgálnak” – írtuk A négyzetről a Cinefesten. Östlund a provokáció nagymestere, legújabb filmjével pedig emeli a tétet: A négyzet minden nézőjét képes megbántani, vagy legalábbis felkavarni az érzéseit. Az abszurd jeleneteket egymásba fűző film nem könnyű darab, de meghálálja a figyelmet.

Magyarországi bemutató: október 5. (Cirko Film)

Happy End

Bár Cannes-ból végül díj nélkül távozott Michael Haneke családi drámája, a Happy End a mester rajongóinak biztosan nem okoz csalódást. Akárcsak korábbi filmjeiben, a rendező ismét olyan kényelmetlen kérdéseket feszeget, mint a gyerekek kegyetlensége (A fehér szalag), az eutanázia (Szerelem), a szexuális megaláztatás (A zongoratanárnő). Mindezt a bezárkózó nagypolgárság magánvilágában, egy calais-i kastélyban vizsgálja olyan főszereplőkkel, mind Jean-Louis Tritnignant, Isabelle Huppert vagy Matthieu Kassowitz.

Magyarországi bemutató: október 12. (Cirko Film)

Megtorlás (Brimstone) – premier előtt!

Martin Koolhoven westernje már a bemutatása előtt hírhedté vált a kegyetlensége miatt. A holland rendező személyében újabb európai alkotó mondja el a saját verzióját az amerikai vadnyugat megszületéséről: a Megtorlás egy holland kolónia életébe kalauzol, ahol egy új prédikátor felbukkanása forgatja fel egy fiatal nő életét. A vallási fanatizmuson keresztül ábrázolt társadalomrajzot Guy Pearce, Dakota Fanning, Kit Harrington és Carice van Houten teszik igazán hidegrázóssá.

Magyarországi bemutató: november 16. (Mozinet)

Aurora Borealis – Északi fény – premier előtt!

Mészáros Márta várva várt filmje a rendező korábbi témáit összegzi és csúcsosítja ki: a két idősíkon futó történetben Olga a saját családi titkai után nyomoz, anyjának sorsából pedig képet kapunk az ötvenes évek elhallgatott valóságáról. Az érzékeny, nőközpontú történetet Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska keltik életre.

Magyarországi bemutató: október 19. (Vertigo Media)

Az igazi törődés – premier előtt!

A norvég rendező, Arild Andresen a Lyukaskezű és Az Orheim század után újabb érzékeny családi filmmel örvendezteti meg a magyar közönséget. Az igazi törődés egy norvég férfi és örökbefogadott fia történetét meséli el, akik a feleség halála után végső elkeseredettségükben elhatározzák, hogy felkutatják a kisfiú biológiai anyját Kolumbiában. A húsba vágó kérdésekkel és összetett válaszokkal szembesítő film Norvégiában számtalan díjat bezsebelt.

Magyarországi bemutató: október 19. (Cinenuovo)

A Pál utcai fiúk – digitálisan felújítva!

Fábri Zoltán születésének 100. évfordulóján a legendás rendező több művét restaurálja a Magyar Nemzeti Filmalap a Magyar Operatőrök Társaságával közösen, elsőként pedig az újjávarázsolt A Pál utcai fiúkat csodálhatjuk meg. Érdekesség, hogy a klasszikus ifjúsági történet színvilágának helyreállításán az a Jancsó Nyika dolgozik, aki a filmben a fiatalabbik vörösinges Pásztort alakította, Áts Feri hangját adta, illetve a forgatás hatására döntött úgy, hogy operatőr lesz.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház Art Mozi Napra szervezett vetítése egyúttal centenáriumi díszvetítés is lesz, amelyen Fábri Zoltán unokája, Fábri Péter is részt vesz és pódiumbeszélgetés keretében eleveníti fel személyes emlékeit. A centenáriumi programot kiállítás teszi teljessé: a Filmarchívum által összeállított különleges tárlaton archív plakátokat, a forgatáson készült fotókat, valamint a filmhez készült díszletterv- és storyboard festményeket, grafikákat tekinthet meg a közönség.

Magyarországi bemutató: október 19. (Pannonia Entertainment)

Egy kupac kufli

„Gyerekkorunk legszebb meséit juttathatja eszünkbe: a pszichedelikus kalandok kicsit a Jamie és a csodalámpát idézik, a humor Mézga Aladárt, és mindezt nagyon egyszerű, visszafogott, mégis különleges látvánnyal, animációval élvezhetjük” – írtuk az Egy kupac kufliról. Az utóbbi idők egyik legeredetibb magyar animációs sorozata a mozikba is eljutott, hiszen 70 perces filmmé fűzték össze a kukacok és kiflik kereszteződéséből (innen a név) születő kuflik rövidebb kalandjait. Az egy kupac kufli a kicsiknek és szüleiknek egyformán szórakozató, így érdemes esti mese helyett ezt választani – mondjuk a II. Európai Art Mozi Napon.

Kuflik KEDD Animációs StúdióMagyarországi bemutató: augusztus 17. (KEDD Animációs Stúdió)

 

További információk az eseményről az Art Mozi Egyesület és a Facebook-on olvashatók.

Az országos vetítéssorozat a Nemzeti Kulturális Alap és a CICAE támogatásával, az Art Mozi Egyesület szervezésében valósul meg.

 

A cikk felkérésre készült.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
[email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya