Hírek

Európa-szerte ünneplik a tízéves Lux-díjat

luxEurópa-szerte a tavalyi nyertes alkotás vetítésével ünneplik október 10-én az Európai Parlament idén tízéves filmművészeti elismerését, a Lux-díjat.

A kontinens fontos politikai vagy társadalmi problémáira reflektáló alkotásokat díjazó elismerés célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a nyertes alkotásokat a határokon átlépve eljuttassa minden országba, és elérhetővé tegye mindenki számára.

Október 10-én, hétfőn az Európai Unió 28 tagállamában egyszerre vetítik le a Lux-filmdíj tavalyi győztesét, Deniz Gamze Ergüven Mustang című filmjét. Magyarországon a szolnoki Tiszapart mozi ad otthont a vetítésnek, amelyet egy Brüsszelből közvetített beszélgetés követ a film rendezőjével, akinek Twitteren keresztül tehet fel kérdéseket a közönség. Az ingyenes est házigazdája Laky Enikő, aki 2014-ben Magyarországot képviselte a 28 Times Cinema szekció zsűrijében a Velencei Filmfesztiválon.

A Lux-díj első nyertese 2007-ben Fatih Akin A másik oldalon című, német-török koprodukcióban készült filmdrámája volt. A díj odaítélésének keretében minden évben tíz film kerül a hivatalos válogatásba, amelyből három alkotás juthat be a döntőbe. A döntős filmek közül az európai parlamenti képviselők választják ki a nyertest, míg a közönségdíjról nyilvános online szavazás dönt.

A döntőbe került három filmet az unió összes hivatalos nyelvére feliratozzák, majd minden tagállamban bemutatják a LUX-filmnapok keretében, így járulva hozzá a filmek által feltárt kérdések európai szintű vitájához – olvasható az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodájának közleményében.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com