Hírek

Magyar ifjúságifilmek és Oscar-jelölt dráma az Európai Art Mozi Napon!

Változatos hangvételű és nemzetközi fesztiválsikereket arató filmek töltik meg a kontinens, köztük hazánk művészmozijait október 13-án.

Negyedik felvonásánál jár az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas égisze alatt megszervezett egynapos 4. Európai Art Mozi Nap, amelyhez idén Európa szerte több mint 700 mozi csatlakozott. A kezdeményezés célja továbbra is egy olyan kulturális és közösségi fórum fenntartása, ahol az öreg kontinens celluloidszerelmesei közelebb kerülhetnek egymáshoz. Ezt támogató sokszínű és hasznos programok övezik majd október 13-át, az artmozik ünnepét.

Hazánkban a tavalyi mezőnyhöz további 3 mozi csatlakozott, így 28 helyszínnel szinte a teljes Art-Mozi Egyesület képviselteti magát az eseményen. Budapesten az eddigiek mellett már a Premier Kultcafé is várja az érdeklődőket, a fővároson kívül pedig immáron Celldömölk és Zalaegerszeg is.

Az érdeklődők 3 hazai és 5 külföldi produkcióból válogathatnak, amelyek között bár nincs kifejezett tematikai kapocs, a figyelmük fókusza mégis hasonló: a változás és a trauma kölcsönhatása, megoldási lehetőségei.

 

Mű szerző nélkül

Mű szerző nélkül

Florian Henckel von Donnersmarck filmje a legutóbbi Oscar-versenyen (amellett, hogy idegen nyelvű kategóriában is jelölték) elért egy igazán nagy bravúrt, hiszen egy fő kategóriában is nominálták. A mások életéért Oscarral jutalmazott rendező egy reménytelen, alkotói ördögi körbe ragadt festőről, Kurtról (Tom Schilling) mesél, aki nem találja helyét a megtépázott német honban. Kötelező darab „mindenki számára, akit érdekel személyes sors és történelem, művészet és politika szétválaszthatatlansága” – írta kollégánk.

Hazai forgalmazásba a Cirko Film hozza, október 10-én.

 

Különleges életek

Különleges életek

Az idei Cannes-i Filmfesztivál záróakkordjaként debütált vígjáték egy hátrányos helyzetű fiatalokon segítő páros története. Bruno és Malik karakterei az egyedüliek Olivier Nakache és Éric Toledano vígjátékában, akiket profi színészek alakítanak. Vincent Cassel és Reda Kateb mellett kizárólag amatőrök és autista fiatalok bukkannak fel. Szociális problémák, szívmelengető humorral és őszinte empátiával elmesélve.

A program keretein belül premier előtt megtekinthető, forgalmazásba december 26-án kerül, az ADS Service által.

 

Ragadozók

Ragadozók

Claudio Giovannesi filmje a februári Berlinalén megkapta a legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medve-díjat, s most az programnak hála idehaza is megtapasztalhatjuk Nápoly utcáinak riasztó arcát és a kerületeit félelemben tartó Nicolát és tinédzserbandáját. Nem riadnak vissza az erőszaktól sem, de vajon riadt gyermekek csupán, akik próbálnak pénzhez jutni vagy tényleg elvakult vandálok?

A válasz premier előtt kiderülhet. Az ADS Service november 14-én kezdi a forgalmazást.

 

Lótolvajok

Lótolvajok

A program még egy Ezüst Medve-díjas alkotással is kecsegtet, egyenesen Skandináviából. A legjobb művészeti teljesítmény elismerését kiérdemlő drámát Hans Petter Moland rendezte. A főszerepben pedig a Csernobil sztárját, Stellan Skarsgardot láthatjuk, amint a múltjának titkait, feldolgozatlan traumáit és gyógyulatlan sebeit feszegeti, és amely mind egyvalamihez köthető: egy fülledt nyárhoz 1948-ból.

A premier előtt megtekinthető film október 31-én kerül mozikba a Vertigo Média által.

 

A legfehérebb nap

A legfehérebb nap

Az izlandi-dán koprodukció Cannes-ban mutatkozott be, a Kritikusok Hetén, ahonnan el is vitte a Louis Roederer Foundation Rising Star díjat. Hlynur Palmason egy földrajzilag és érzelmileg izolált, gyászoló férfi kálváriáját mutatja be, s vele a múlt eltorzulását a felesége hűtlenségével kapcsolatos önemésztő gyanakvása és nyomozása folyamatában.

Premier előtt lesz látható, a Cirko Film október 31-én küldi mozikba.

 

FOMO – Megosztod, és uralkodsz

FOMO – Megosztod, és uralkodsz

A millenniumi generáció nagy problémájával foglalkozik Hartung Attila ifjúsági filmje: a közösségi média trendek, a lájkoktól és a kihívás videóktól való görcsös függésről (innen a címadó betűszó: fear of missing out, vagyis a kimaradás félelme). Gergő és gimnazista bandája élete a feje tetejére áll egy házibuli során, ahol prédájukká lesz egy fiatal lány, Lilla.

A Mozinet forgalmazásában október 10-én mutatják be a mozik.

 

Szép csendben

Szép csendben

Nagy Zoltán első nagyjátékfilmje a zágrábi filmfesztiválon elnyerte a My First Script workshop fődiját. Nehéz témát feszeget a valós eseményeket feldolgozó dráma: egy ifjú szólista, Dávid rájön, hogy az újonnan csatlakozott, tizenhárom éves Nórinak viszonya van a társulat karmesterével, így elhatározza, hogy kideríti az igazságot a veszedelmes afférról.

A film mozis forgalmazásba a Vertigo Média által kerül november 14-én.

 

Mi újság, kuflik?

Mi újság, kuflik?

A 2017-es Art Mozi Napon bemutatott Egy kupac kufli legújabb felvonása igazi csemege a gyerekeknek és a nagyobbak, sőt még a felnőttek számára is. Jurik Kristóf és M. Tóth Géza animációs filmje a kukacok és kiflik keresztezéséből létrejött kuflik mókás világába, az Elhagyatott Rétre kalauzol el bennünket, ahol hőseinknek újabb kalamajkából kell kikecmeregniük.

Mozikba a Kedd Animációs Stúdió jóvoltából október 3-án kerül.

 

További információk a 4. Európai Art Mozi Napról:

Az országos vetítéssorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Art Mozi Egyesület szervezésében valósul meg.

Cikkünk felkérésre készült.

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel a PPKE kommunikáció szakos, filmen és újságíráson specializált hallgatója. Ha egy filmben egyszerre jelenik meg a misztikum és a társadalomkritika, nála tuti befutó.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya