Hírek

Európai Filmdíj 2017

Európai Filmakadémia

A Testről és lélekről főszereplője, Borbély Alexandra lett az év legjobb európai színésznője, miközben Ruben Ötlund A négyzet című alkotása végigtarolta az estét az Európai Filmakadémia díjátadó ceremóniáján.

Idén két magyar alkotásért is izgulhattunk az Európai Filmakadémia díjátadóján. A rövidfilmek között Bucsi Réka LOVE című alkotása versenyzett, Enyedi Ildikó Arany Medve díjas filmjét, a Testről és lélekrőlt pedig négy kategóriában jelölték, köztük a legjobb film díjára. A korábban kiosztott technikai díjak után a nagy ellenfelek közül a Szeretet nélkül két, A négyzet és a 120 dobbanás percenként pedig egy-egy díjjal vágott neki az estének, ami nem volt politikai- és közéleti témáktól sem mentes. Díjátadók és nyertesek álltak ki Európa nyitott határai és az ártatlanul bebörtönzött ukrán filmes, Oleg Szencov mellett, és maga az Akadémia elnöke, Wim Wenders is a nacionalizmus ellen emelt szót, de szóba került a #metoo kampány is.

Habár egyértelmű, hogy a szervezet határozottan szerett volna kiállni a 2017-ben is releváns problémák mellett, a főszerep természetesen a filmeké volt, melyek közül először a tavaly Oscarra is jelölt spanyol rövidfilmet (Timecode) tüntették ki, amit a több tízezer festményből megalkotott Loving Vincent díja követett, majd A négyzet is megnyerte második elismerését, ezúttal  a legjobb forgatókönyvért.

Elizabeth Moss és Claes Bang A négyzet című filmben
A négyzet

Ezt követte Cédomir Kolar (Foxtrot) speciális díja a koprodukciós munkáiért, majd Ruben Östlund begyűjtötte a legjobb rendező trófeáját, vagyis A négyzet harmadik díját. Ezután Volker Schlöndorff lépett színpadra, hogy a világ filmművészetében betöltött szerepéért díjazzon egy igazi nemzetközi csodát, Julie Delpy színésznőt, forgatókönyvírót, rendezőt – aki előállt a filmtörténet valószínűleg legsajátosabb köszönőbeszédével, hogy összegyűjtse a maradék pénzt készülő filmjéhez.

A legjobb európai dokumentumfilm díját egy fiatal lengyel rendezőnő, Anna Zamecka nyerte, az életműdíjat pedig Agnieska Holland adta át Alekszandr Szokurovnak (Orosz bárka, Frankofónia), hogy aztán folytatódhasson A négyzet tarolása, ezúttal a legjobb színész díjával, amelyet Claes Bang vehetett át. És még mielőtt az év vígjátéka díjjal is kidekorálták volna a svéd produkciót, azt est egyik legszebb pillanataként a legjobb színésznővé választották Borbély Alexandrát, a Testről és lélekről főszereplőjét, így azért nekünk is jutott egy szép nagy szelet ebből a tortából. Az év európai felfedezettje William Oldroyd kőkemény filmje, a hazai mozikban is futó Lady Macbeth lett, a legjobb film díjával pedig A négyzet fejezte be majdnem mindent elsöprő sikerszériáját.

Európai Filmdíj 2017

Legjobb film: A négyzet

Legjobb európai vígjáték: A négyzet

Az év európai felfedezettje: Lady Macbeth (William Oldroyd)

Legjobb rendező: Ruben Östlund (A négyzet)

Legjobb színész: Claes Bang (A négyzet)

Legjobb színésznő: Borbély Alexandra (Testről és lélekről)

Legjobb forgatókönyv: A négyzet (Ruben Ötlund)

Legjobb animációs film: Loving Vincent

Legjobb rövidfilm: Timecode (Juanjo Giménez)

Legjobb dokumentumfilm: Communion (Anna Zamecka)

Közönségdíj: Stefan Zweig – A Farewell to Europe (Maria Schrader)

Testről és lélekről

 

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com