Hírek

Julie Delpy tegnap koldult egy kicsit a színpadon

Julie Delpy az Európai Filmakadémia díjátadóján
Julie Delpy az Európai Filmakadémia díjátadóján

Volt ugyan néhány erősebb beszéd a tegnapi Európai Filmdíj átadón, de Julie Delpy-n senki sem tett túl. A rendezők nehéz helyzetéből gyorsan eljutott odáig, hogy hiányzik még 600,000 EUR az új filmjéhez. Közben mindenki tapsolt.

Tegnap tartották az Európai Filmakadémia (EFA) szokásos decemberi gáláját. Az átlagosnál kicsit mi is jobban figyeltünk, hiszen a Testről és Lélekről és a Love kisanimáció révén hazai alkotók is érdekeltek voltak. A díjak mellett néhány beszéd is tarkította az estét: volt kiállás az európai értékek mellett Wim Wenderstől, az EFA első emberétől és #metoo kampány különösebb újdonságok nélkül európai producernőktől.

Az este legnagyobb tapsát azonban kétségtelenül a remegő kocsonya képében színpadra álló Julie Delpy kapta. A Mielőtt trilógia és számtalan francia vagy amerikai dramedy főszereplője és rendezője amolyan világmozi különdíjat kapott. Az éves gálán minden évben megkapja a valaki a „European Achievement in World Cinema” kitüntetést, ami az európai mozi világszintű népszerűsítéséért jár.

Delpy remegő kézzel szedte elő előre megírt beszédét – ahogy ő mondta: sosem ír beszédet, hiszen sosem tudhatja, nyerni fog-e. Ezt most előre tudhatta. Beszédében leginkább azt elemezte, mennyire nehéz 30 éve azon a pályán lenni „ebben a bizniszbenn”, hiszen az élet Itt is mindig hullámvasút.

Apropó: lejtmenet – tette hozzá, majd Julie Delpy elővett egy csomag tombolát, amit a gála utáni vacsorán lehet nála megvásárolni.

Történt ugyanis, hogy hiányzik még 600 ezer euró új filmjéhez, amit most ő így kalapozna össze. A győztes pedig másnap együtt reggelizhet vele a szálloda reggeli termében, és nem a szobájában – oszlatta el gyorsan a kételyeket. Ettől függetlenül biztosítja a szórakoztató programot. Elbeszélget ő bárkivel bármiről, ha kell, még sír vagy énekel is. Sőt, esetleg belekerülhet az új filmjébe is, így pedig ez már nem is adomány, hanem befektetés.

Volker Schlöndorff, aki átadta a díjat egy „Bravo!” felkiáltás kiséretében mutatott utat a színésznőnek a színpad háta mögé. Szuper performansz, fundraising tevékenység vagy mindenkit átvágó színészi játék? Ki-ki döntse el maga!

European Achievement in World Cinema – Julie Delpy

Julie Delpy receives the European Achievement in World Cinema, in recognition of a rich and diverse career in front of and behind the camera. #efa2017

Közzétette: European Film Awards – 2017. december 9., szombat

A gáláról egyébként 6 díjjal távozott A négyzet című film. A legjobb színésznő díját leszámítva minden fontosabb kategóriában nyert. A legjobb színésznő ugyanis Borbély Alexandra lett, aki sírva vette át a neki járó szobrot. 4 jelöléséből a Testről és Lélekről ezt az egyet tudta elhozni. A tegnapi eseményekről élőben közvetítettünk, amit itt lehet olvasni.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.