Hírek

Az év legjobbjai – Itt vannak az Európai Filmakadémia jelölései

Nem okoztak túl nagy meglepetést az Európai Filmakadémia jelölései, a listán ott van az összes, az év során legtöbbet emlegetett európai filmalkotás.


Hirdetés

Jorgosz Lanthimosz kiváló és rendhagyó kosztümös szatírája ugyan már megjárta az Oscart is, de az európai bemutatói révén a helyi Filmakadémia még csak most tudta felterjeszteni A kedvencet. Meg is tették, a film bekerült a legjobb filmek, rendezők és színésznők versenyébe – utóbbiba természetesen Olivia Colmannel, aki ezért az alakításáért már bezsebelt egy Oscart is. Következő a sorban a Berlini Filmfesztiválon berobbant Kontroll nélkül, ami a legjobb film jelölés mellé most egy színésznői jelölést hozott a valóban nagyszerű Helena Zengelnek.

A fesztiválok felhozatalából azonban Cannes adta a legtöbb nevezést,

hisz az Európai Filmakadémia legjobb filmre jelölt alkotásai közül három is ott kezdete meg pályafutását a napfényes francia Riviérán. Ott debütált Pedro Almodóvar melankolikus filmje, a Fájdalom és dicsőség, ami most a főszereplőként Oscarra is esélyes Antonio Banderasnak is hozott egy jelölést, Almodóvarnak pedig kettőt: egyet rendezőként, egyet forgatókönyvíróként könyvelhet el magának. Ugyancsak Cannes-ban tűnt fel, majd a zsűri díjával távozott Ladj Ly alkotása, a Párizs északkeleti, szegény, második-harmadik generációs bevándorlók lakta külvárosában játszódó Les Misérables, ami az európai szakmától most a legjobb film mellett a legjobb forgatókönyv jelölést is megkapta. Érdekes, hogy a film valószínűleg egy másik Cannes-i versenyző rendezőnő, Scéline Sciamma filmjét, a Portré a lángoló fiatal lányrólt ütötte ki a legjobb filmek közül, ám azért annak is jutott valami, méghozzá három szép jelölés a legjobb rendezők, a forgatókönyvírók és a színésznők között.

A harmadik film Cannes-ból, ami bekerült a legjobb filmalkotások közé, Olaszország Oscar-nevezettje, azaz Marco Belocchio mozija, Az első áruló. Ezzel együtt Bellochiót jelölték legjobb rendezőként és forgatókönyvíróként is, a film főszereplője, Pierfrancesco Favino pedig bejutott a legjobb színészek hatosfogatába a korábban említett Antonio Banderas, valamint Levan Gelbakhiani (And Then We Danced), Alexander Scheer (Gundermann) és Ingvar E. Sigurðsson (A legfehérebb nap) mellé. A hatodik versenyző Jean Dujardin, aki a Dreyfuss-pert újrajátszó Romon Polanski-moziban (J’accuse) nyújtott alakításárt került a legjobbak közé, miközben maga a film bekerült a legjobbak közé, Polanski pedig rendezőként és íróként is képviselteti magát a versenyben.

A díjakat december hetedikén adják majd át Berlinben, a jelöltek névsora pedig itt szemezgethető.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés