Hírek

Íme az Európai Filmakadémia idei első díjazottjai!

Kiosztotta díjait az Európai Filmakadémia – pontosabban csak egy részé. Nyolc technikai elismerés talált gazdára.

Nagyot kaszált idén A kedvenc című abszurd királydráma. A görög Yorgos Lanthimos által rendezett koprodukciós film a vágás, fényképezés, kosztüm és smink díját is hazavihette. Az Oscar óta tovább hódít Lanthimos alkotása, mert a film már így is elnyerte februárban a Legjobb színésznő díját Olivia Colmannel. Ezt még megfejelhetik egy EFA-elismeréssel is.

Az év legjobbjai – Itt vannak az Európai Filmakadémia jelölései

A produkciós dizájn terén Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című filmje győzedelmeskedett, míg a filmzenénél a német Kontroll nélkül című dráma aláfestését találták a legjobbnak. A vizuális effektek díját a Történetek a végtelenségről című svéd dráma viheti haza. A hangdíjra pedig a spanyol nyelvű A Twelve-Year Nightot találták méltónak.

Magyar kötődése is van idén a díjaknak, már ami a zsűrit illeti.

A nyolctagú filmes szakemberekből álló csapatban helyet kapott a vizuális effektek terepén dolgozó Vajda István is – aki olyan filmekben működött közre, mint a Fehér éjszakák, a Jupiter holdja, a Harry Potter, vagy a Halálos iramban-sorozat.

A nyertesekhez indoklást az EFA honlapján találhattok. Az Európai Filmdíj 2019-es átadójára december 7-én kerül sor.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com