Hírek

Európai Filmdíj 2019: Íme a nyertesek!

December 7-én lezajlott az Európai Filmdíj átadója. Meglepetés kevés volt, megérdemelt díjazás viszont annál több.

Az előrejelzések bejöttek: A kedvenc tarolt az Európai Filmakadémiánál is. Yorgos Lanthimos filmje nemcsak a Legjobb európai filmnek járó szobrot, de az Európai vígjáték kategóriát is elhozta. A duplázás mellett pedig Lanthimost rendezői munkája és Olivia Colman alakítása is meghozta gyümölcsét.

A kedvenc

Mellette a Legjobb európai színész díját Antonio Banderas vihette haza, aki Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőségének főszerepét alakította. Banderas számára még az Oscar-jelölés sem kizárt, ám ennek bejelentésééig még januárig várnunk kell.

A Les Misérables című francia alkotás – mely az ország hivatalos Oscar-nevezettje – kapta az Európai felfedezettnek járó kitüntetést. Míg a film, melytől sokan remélték a francia Oscart,

a Portré a lángoló fiatal lányról a forgatókönyv díjában részesült.

Az animációs kategóriában pedig a Buñuel a teknősök labirintusában című film győzedelmeskedett. Az érdeklődők nemrég az Anilogue Filmfesztiválon láthatták az alkotást. A dokumentumfilm kategóriában jeleskedő For Sama, mely a szíriai helyzetet dolgozza fel, bekerült a januári Budapest International Documentary Festival (BIDF) versenyprogramjába, és az HBO GO szolgáltatásán is elérhető lesz.

Buñuel a teknősök labirintusában

Werner Herzog életműdíjban részesült. A díjat Wim Wenders adta át, aki közben elénekelte Sinead O’Connor Nothing Compares 2 U című dalát. Ez mindenképpen olyan jelenetnek hangzik, amit érdemes lesz felkeresni.

Roman Polanski volt az este nagy vesztese.

Filmje, a J’accuse (An Officer and a Spy) már azzal, hogy jelölt lett, hatalmas ellenérzéseket váltott ki. Végül négyből egyet se kapott, az Európai Filmakadémia egyik vezetője, Mike Downey pedig azt nyilatkozta, jövőre újra kell gondolniuk a szabályokat, hiszen az akadémia elítéli az erőszak minden formáját.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés