Hírek

Európai Filmdíjak 2020: íme a jelöltek!

Mads Mikkelsen (Még egy kört mindenkinek)

Idén rendhagyó módon öt helyett hat alkotás, színész és rendező versenyez az Európai Filmdíjakért – adta hírül az MTI.

Lássuk a jelölteket!

Az Európai Filmakadémia tegnap kiadott közleménye szerint a legjobb európai film kategóriában idén a Még egy kört mindenkinek; a Berlin Alexanderplatz; a Corpus Christi; a Martin Eden; a Festett madár és az Undine című filmeket jelölték.

A legjobb rendezők között Agnieszka Holland (Sarlatán), Jan Komasa (Corpus Christi), Pietro Marcello (Martin Eden), Francois Ozon (Summer of 85), Maria Sodahl (Remény) és Thomas Vinterberg (Még egy kört mindenkinek) a jelöltek.

A legjobb férfi színészek között a Corpus Christi főszereplője, Bartosz Bielenia, a Még egy kört mindenkinek főszereplője, Mads Mikkelsen; Luca Marinelli (Martin Eden), a horvát Goran Bogdan (Father), valamint a Falling főszereplője, Viggo Mortensen versenyez a díjért.

A legjobb színésznő kategóriában Paula Beer (Undine), Natasa Berezsnaja (Dau.Natasa), Andrea Braein Hovig (Remény), Ane Dahl Torp (Charter), Nina Hoss (My Little Sister) és Marta Nieto (Anya) közül kerül ki a győztes.

A legjobb európai dokumentumfilmek szekcióban az Otthonom, a luxemburgi Collectiv, a Gunda, a Little Girl, a Saudi Runaway és Az underground kórház szerepel.

A jelöltek közül az Európai Filmakadémia csaknem 4000 tagja választja ki a győzteseket, amelyeket december 8. és 12. között virtuális díjátadó keretében hirdetnek ki. Bővebb információ a The European Film Awards oldalán elérhető.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.