Hírek

Európai Filmdíjak – Almodóvar, Kormákur és Tornatore is jelölt lehet

Geoffrey Rush a Senk többet című filmben
Giuseppe Tornatore: Senki többet

 

Geoffrey Rush a Senk többet című filmben
Giuseppe Tornatore: Senki többet

Pedro Almodóvar, Giuseppe Tornatore, Baltasar Kormákur és a magyar származású szlovák rendező, Mia Fornay alkotása is szerepel a 46 film között, amelyet az Európai Filmakadémia (EFA) jelölésre javasol a 2013-as Európai Filmdíjakra – ismertette a testület honlapja.

Az EFA listáján 32 európai ország filmjei szerepelnek. A legtöbb akadémiai taggal rendelkező húsz ország közvetlenül javasolhatott a listára egy-egy nemzeti gyártású produkciót, a többi alkotást egy bizottság jelölte ki. Utóbbi munkájában az EFA elnökségi tagjai mellett hat szakértő vett részt.

A 46 jelölésre javasolt film között szerepel Pedro Almodóvar Szeretők, utazók című vígjátéka, Joe Wright Anna Karenina-feldolgozása, Giuseppe Tornatore Senki többet című filmje, A házban Francois Ozontól, a Dermesztő mélység Baltasar Kormákurtól, A remény paradicsoma Ulrich Seidltől, az Oscarra is jelölt norvég Kon-Tiki, a magyar származású szlovák rendezőnő, Mia Fornay Kutyám, Killer című, a Titanic Filmfesztiválon különdíjjal jutalmazott munkája, valamint az ír Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard? című filmdrámája és a Fekete golyó a finn Aku Louhimiestől, e kettő ugyancsak a Titanicról lehet ismerős.

A következő hetekben a Európai Filmakadémia 2900 tagja szavazza meg a főbb díjkategóriák (film, rendező, forgatókönyvíró, színész, színésznő) jelöltjeit. Hat kategóriában (operatőr, vágó, látvány, jelmez, zene, hangmérnök) külön zsűri dönt a jelölésekről. A jelöltlistát november 9-én, Sevillában hozzák nyilvánosságra az Európai Filmfesztiválon.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya