Hírek

Európai Filmdíjak – Az indonéz népirtást felidéző dokumentumfilm is a jelöltek között

the-act-of-killingA hatvanas évekbeli indonéz népirtást felidéző produkció, egy emigránsokról szóló történet és a kambodzsai vörös khmerek rémuralmára emlékező alkotás kapott jelölést az Európai Filmakadémia (EFA) díjára dokumentumfilmes kategóriában – tették közzé az EFA honlapján hétfőn.

Az ölés aktusa című dán-norvég-brit dokumentumfilmet a Titanic filmfesztiválon a magyar nézők is láthatták. Joshua Oppenheimer rendező a ma is hatalmon lévő egykori gyilkosokkal forgatott filmben számol be fél évszázad múltán az indonéz tömegmészárlásokról.

A svájci-francia L’escale  Kaveh Bakhtiari rendezésében egy átmeneti szállás életét mutatja be, ahol a hazájukat elhagyó emigránsok húzzák meg magukat.

A francia-kambodzsai L’image manquante című dokumentumfilmben Rithy Panh gyurmafigurákkal és archív felvételekkel idézi meg a hetvenes évek második felének Kambodzsáját, ahol a Pol Pot vezette vörös khmer mozgalom diktatúrájának négy éve alatt közel kétmillió embert öltek meg.

A három dokumentumfilmet az Európai Filmakadémia öttagú bizottsága jelölte az Európai Filmdíjra. A filmakadémia korábban már nyilvánosságra hozta az elsőfilmes és a rövidfilmes jelöltek listáját is. A főbb kategóriák jelöltjeit november 9-én, Sevillában jelentik be az Európai Filmfesztiválon.

A jelöltek közül a filmakadémia közel háromezer tagja szavazással választja ki a győzteseket. Az Európai Filmdíjakat december 7-én Berlinben adják át.

Hat kategóriában – operatőr, vágó, látvány, jelmez, zene, hangmérnök – külön zsűri döntött a díjazottakról. A napokban közölték, hogy Ennio Morricone kapja az idei év legjobb filmzenéjéért járó díját. Az életműdíjat Catherine Deneuve francia színésznő veheti át.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com