Hírek

Európai Filmdíjas lett Ágh Márton díszlettervező

 Augusztusban írtuk, hogy Nagy Dénes filmje egyre közelebb van az  Európai Filmdíjhoz – úgy tűnik, nem fogtunk mellé. A Természetes fény látványáért Ágh Mártonnak ítélte oda az Európai Filmakadémia idén a legjobb látványtervező díját.

Idén az európai filmtermés javából kiválasztott 53 mozifilm alkotói versenyezhettek az Európai Filmdíjakért. A díjakat 26 kategóriában adják át decemberben Berlinben – írták, emlékeztetve arra, hogy az Európai Filmakadémia korábban már nyilvánosságra hozta: ebben az évben a világ filmművészetéhez való egyedülálló hozzájárulása elismeréseként Mészáros Mártát életműdíjjal tünteti ki.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Ágh Márton több mint két évtizede dolgozik színházban és filmeken egyaránt, többek közt az ő nevéhez fűződik a Jupiter holdja, a Drakulics elvtárs és a Fehér isten látványvilága is.

A Természetes fény márciusban, a 71. Berlinálén kezdte meg fesztivál útját, ahol rögtön a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjjal tüntették ki Nagy Dénest. Azóta a film számos meghívást kapott a világ több fesztiváljára. Vetítették a vilniusi, a moszkvai, a sanghaji mustrákon, illetve kiérdemelte a legjobb film díját a teheráni 38. Fajr Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmet szeptemberben mutatták be a hazai mozik.

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

MTI