Hírek

Európai filmeket vetítenek négy napon át Veszprémben

Elizabeth Moss és Claes Bang A négyzet című filmben
A négyzet

Európai filmeket vetítenek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programhoz kapcsolódóan csütörtöktől vasárnapig a veszprémi Óváros téren – közölte a szervező Veszprém-Balaton 2023 Zrt. az MTI-vel.

Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ügyvezető igazgatója a közleményben úgy fogalmazott: „az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó városként nemcsak magunkat szeretnénk bemutatni Európának, hanem Európát is a veszprémieknek.” Hozzátette: az utcamozi megrendezésével arra biztatják a régióban élőket, hogy maguk is kezdeményezzenek hasonló közösségi programokat, amelyek a várost és a balatoni térséget gazdagítják.

Egy tökéletes nap

Mint írták, a programban olyan európai alkotók művei szerepelnek, melyek a mai Európa problémáit vetik fel. A filmek minden nap 19:30 és 21:30 órakor kezdődnek, a szervezők kétszáz férőhelyet, valamint büfét és mosdót is biztosítanak, de saját ülőhely, pléd és üdítő is behozható a helyszínre.

A műsoron csütörtökön előbb az Egy tökéletes nap című spanyol filmdrámát majd a Táncterápia című angol filmet vetítik, pénteken a Sötétben című német-francia krimit és a Kosok című izlandi filmdrámát láthatja a közönség. Szombaton A remény másik oldala című finn krimivígjátékot és A négyzet című svéd-német-francia-dán filmdrámát tűzik műsorra, az utolsó napon, vasárnap pedig a Viszontlátásra odafönt című francia filmdrámát és az Ez csak a világ vége című kanadai-francia drámát vetítik. A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal láthatók.

Ez csak a világ vége

A filmeket rövid előadások vezetik majd fel, melyeket csütörtökön Buvári Tamás filmrendező, pénteken Dósay Norbert, a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó főszervezője, szombaton Kőrösi Orsolya, a budapesti Robert Capa Központ ügyvezető igazgatója, vasárnap pedig Ferenczi Gábor filmrendező tartanak.

Az utcamozi esőhelyszíne a veszprémi Hangvilla, az esetleges helyszínmódosításról a szervezők minden nap 17 órakor döntenek, és a közösségi médián keresztül tájékoztatják az érdeklődőket.