Hírek

Európai Filmnapok lesznek Csehországban

Isteni muszakTöbb mint ötven új filmet láthatnak a nézők a Európai Filmnapok fesztivál keretében, amelyre áprilisban kerül sor Prágában és Brünnben. Az alkotások egy részét néhány további csehországi városban is bemutatják.

„A fesztivál a külföldi látogatók körében is nagyon népszerű, mert olyan filmeket láthatnak az érdeklődők, amelyek Európában nemigen kerülnek be a klasszikus filmforgalmazási hálózatba” – közölte újságírókkal Lenka Holubová Mikolásová, a cseh kulturális tárca képviselője Prágában. Tavaly a fesztivál filmjeit mintegy 16 ezer néző tekintette meg. A rendezvénysorozat idei költségvetése 3,5 millió korona (39,2 millió forint).

A fesztivál ünnepélyes megnyitóján, április 10-én a prágai Svetozor moziban bemutatják A hasonmás (The Double) című, Richard Ayoade rendezte brit alkotást. A filmet Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij klasszikus orosz író egyik elbeszélésének alapján készítették. A főszerepeket Jesse Eisenberg és Mia Wasikowska alakítják. Csehországba látogat Stephen Brown ír, Kiril Stankov bolgár, Ivan Ostrochovsky szlovák rendező, valamint a filmszakma több ismert személyisége is.

A kiválasztott filmeket tematikus szekciókban – például bűnügyi filmek, dokumentumok – fogják vetíteni. A fesztivált a prágai Balassi Intézet is támogatja.

A magyar filmművészetet a Bodzsár Márk rendezte Isteni műszak című alkotás képviseli.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!