Hírek

Évtizedes mélypontra zuhant a francia filmek nézettsége külföldön

The-ArtistMíg 2012-ben több mint 144 millióan voltak kíváncsiak a francia alkotásokra, tavaly mindössze 50 millióan ültek be rájuk a külföldi mozikban.

Nem elég, hogy tavaly visszaesett a francia mozik forgalma, saját filmjeik még külföldön sem teljesítenek túl jól. A hivatalos adatokat a hét végén a Radio France International (RFI) angol nyelvű honlapja ismertette.Tavaly összesen 480 francia filmet mutattak be külföldi piacokon, a produkciók összbevétele 280 millió euró (84,4 milliárd forint) volt. A francia alkotások külföldi nézettsége az előző évihez képest 2013-ban 65 százalékkal esett vissza.

Kínában azonban jól szerepeltek a francia filmek: hat produkció összesen 5,2 millió nézőt vonzott, és ezzel az Egyesült Államok után – ahol 7,5 milliós volt a nézőszám – Kína lett a francia filmek második legfontosabb piaca.

2012 kiugró francia sikere elsősorban a The Artist – A némafilmes című fekete-fehér némafilm Oscar-díjának és az Életrevalók hatalmas sikerének köszönhető. A tavalyi visszaesés azonban olyan mélypontra vezetett, amit utoljára 2004-ben élt át a francia filmipar. 2013-ban csupán Luc Besson Vérmesék című filmje vonzott ötmillió feletti közönséget a Franciaországon kívüli mozikba.

A legnagyobb kritikai sikert aratott alkotás, az Adéle élete 1-2. fejezet, Abdellatif Kechiche rendezése elnyerte ugyan a cannes-i Arany Pálmát, de a Golden Globe-gálán díj nélkül maradt és az Oscarra sem lehetett nevezni a legjobb idegen nyelvű film kategóriába, mert ahhoz túl későn mutatták be.
A francia filmek közül a legfontosabb Oscar-jelölést egy animációs alkotás, az Ernest et Célestine kapta idén.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com