Hírek

Évtizedes rossz évet zárt Hollywood Kínában

The Wandering Earth

Az idei évben csak két külföldi film került be a 10 leglátogatottabb közé a kínai mozikban. Lehet, hogy ez volt a fordulat éve, és Kínának többé nincs szüksége Hollywoodra?

Hosszú évek amerikai dominanciája után tavaly már csak 5 film fért be Kínában a 10 legnézettebb közé, ez pedig idén kettőre csökkent – írja a Variety. A Bosszúállók: Végjáték és a Halálos iramban: Hobbs & Shaw volt a két amerikai kivétel, de az amerikai lapnak nyilatkozó szakértő szerint ez nem véletlen.

„2008 óta nem volt ilyen rossz éve Hollywoodnak Kínában”

– nyilatkozta Chris Fenton, a IDW Media Holdings vezető tanácsadója, Ázsia szakértő. „2012-ben és 2013-ban a bevétel 90 százaléka érkezett külföldi filmből. Abban az időben különadót is bevetettek azokra a forgalmazókra, akiknek 50 %-nál nagyobb bevétele volt külföldről. Erre most már nincs szükség.”

Az amerikai szuperprodukciók helyét azok kínai verziója vette át. Az idei év nagy befutói olyan filmek, amelyek mindent tudnak a korábban az USA-ban látott műfaji elemekről, viszont Kínában készültek, kínai színészekkel és gyártó cégeknél. Ilyen például az év elején bemutatott (kollégánk szerint rémes) sci-fi, a The Wandering Earth, ami 665 millió dollár bevételt termelt, de ennél is népszerűbb volt a Ne Zha című kínai animációs film 710 milliós végeredménnyel.

A hazai mozi mind nagyobb elterjedésének másik komoly záloga a vásznak számának intenzív növekedése – olvasható a darkhorizons.com oldalon. 2019-ben Kínában 20.000 új mozivászon kerül forgalomba az eddigi meglévő 60.000 mellett, ami önmagában erős növekedés. Ráadásul az új mozik inkább vidéken épültek, ahol hagyományosan nagyobb az érdeklődés a hazai filmek iránt.

Némileg jelzésértékű, hogy ezzel a trenddel egyidőben a Star Wars sorozat utolsó része, a világszerte népszerű Skywalker kora Kínában történelmi verést kap. 12 milliós nyitóhétvégéje elmarad a franchise korábbi részei mögött. A Hollywood Riporter gyűjtése szerint a 2015-ös Az ébredő Erő 124 milliós, Az utolsó Jedik pedig 42,5 millió dollárig jutott, a legújabb rész pedig aligha lépi át a 20 milliós küszöböt.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..