Hírek

Évtizedes rossz évet zárt Hollywood Kínában

The Wandering Earth

Az idei évben csak két külföldi film került be a 10 leglátogatottabb közé a kínai mozikban. Lehet, hogy ez volt a fordulat éve, és Kínának többé nincs szüksége Hollywoodra?

Hosszú évek amerikai dominanciája után tavaly már csak 5 film fért be Kínában a 10 legnézettebb közé, ez pedig idén kettőre csökkent – írja a Variety. A Bosszúállók: Végjáték és a Halálos iramban: Hobbs & Shaw volt a két amerikai kivétel, de az amerikai lapnak nyilatkozó szakértő szerint ez nem véletlen.

„2008 óta nem volt ilyen rossz éve Hollywoodnak Kínában”

– nyilatkozta Chris Fenton, a IDW Media Holdings vezető tanácsadója, Ázsia szakértő. „2012-ben és 2013-ban a bevétel 90 százaléka érkezett külföldi filmből. Abban az időben különadót is bevetettek azokra a forgalmazókra, akiknek 50 %-nál nagyobb bevétele volt külföldről. Erre most már nincs szükség.”

Az amerikai szuperprodukciók helyét azok kínai verziója vette át. Az idei év nagy befutói olyan filmek, amelyek mindent tudnak a korábban az USA-ban látott műfaji elemekről, viszont Kínában készültek, kínai színészekkel és gyártó cégeknél. Ilyen például az év elején bemutatott (kollégánk szerint rémes) sci-fi, a The Wandering Earth, ami 665 millió dollár bevételt termelt, de ennél is népszerűbb volt a Ne Zha című kínai animációs film 710 milliós végeredménnyel.

A hazai mozi mind nagyobb elterjedésének másik komoly záloga a vásznak számának intenzív növekedése – olvasható a darkhorizons.com oldalon. 2019-ben Kínában 20.000 új mozivászon kerül forgalomba az eddigi meglévő 60.000 mellett, ami önmagában erős növekedés. Ráadásul az új mozik inkább vidéken épültek, ahol hagyományosan nagyobb az érdeklődés a hazai filmek iránt.

Némileg jelzésértékű, hogy ezzel a trenddel egyidőben a Star Wars sorozat utolsó része, a világszerte népszerű Skywalker kora Kínában történelmi verést kap. 12 milliós nyitóhétvégéje elmarad a franchise korábbi részei mögött. A Hollywood Riporter gyűjtése szerint a 2015-ös Az ébredő Erő 124 milliós, Az utolsó Jedik pedig 42,5 millió dollárig jutott, a legújabb rész pedig aligha lépi át a 20 milliós küszöböt.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya