Hírek

A rendező, aki nemet mond – Expedíció 2.

Alex Garland a franchise-ok korában nemet mond az Expedíció (Annihilation) folytatására. 

Alex Garland filmje, az  Expedíció igazi nagy durranás volt. Kritikánkban így írtunk róla:

„Ritkán találunk olyan sci-fit manapság, főleg a mainstream vonalon, ami az orosz rendezőlegenda, Andrej Tarkovszkij sablonjait örökítené tovább. A Solaris és a Sztalker félreismerhetetlenül nyomasztó, kényelmetlen légköre és spirituális bölcsessége járja át az Ex Machina Oscar-jelölt rendezőjének, Alex Garlandnak első igazán nagy költségvetésű filmjét.”

A történet Jeff VanderMeer regényén alapult, még ha nem is szorosan követte az eredeti művet. A film alapjául szolgáló regény egy trilógia első része, ami persze felveti a folytatás kérdését.

Nemrég megjelent egy interjú az IndieWire oldalán, ahol a rendezővel a film Blu-ray kiadása kapcsán beszélgettek, de szóba került egy lehetséges folytatás is.

Ám Garlandot egyáltalán nem hozza lázba egy következő rész forgatása. Azt nyilatkozta, hogy esze ágában sincs franchise-ot csinálni a filmből.

Hozzáteszi, hogy nincs ellenére, ha valaki más meg akarja rendezni az Expedíció 2-t, de neki személy szerint nem áll szándékában. Azzal indokolja döntését, hogy érzése szerint elkészítették ezt a filmet, és ez az a film, amit elkészítettek. Vagyis a projekt véget ért, nincs mit hozzátenni. És amint elkészült, ő azonnal továbblépett gondolatban.

Ezenkívül Garland a véleményét mindvégig világossá tette, és mindenkinek elmondta, hogy nem úgy gondol erre a filmre, mint egy franchise-ra. A rendező célja az volt, hogy elkészítse ezt a filmet, és ebbe mindent beleadjon.

Garland  következő filmes projektje egy nagyon precíz és rideg thriller lesz, vagyis pont az ellenkezője az Expedíciónak.

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője. kellermirella@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés