Hírek

Ez A dolog jobb lesz? – John Carpenter filmjének legújabb feldolgozása készül

Az 1982-es sci-fi-horror alapvetésnek újra nekifutnak. Ezúttal a Universal és a Blumhouse szerezte meg a jogokat. A remake előkészületei már zajlanak.

John Carpenter bántóan egyenetlen életművének egyik ékköve az 1982-ben bemutatott A dolog, amely mind a sci-fi, mind a horror zsánerének viszonyítási pontja. Számos műfajtörténeti remek ennek a szörnyfilmnek a köpönyegéből bújt ki. Carpenter közel negyvenéves alkotása nem veszített erejéből, több jelenete ma is hidegrázást okoz nézőjének.

Az 1982-es mű egyébiránt már önmaga is egy remake, ugyanis Carpenter az 1951-es A lény egy másik világból című alkotást újította fel. A két film cselekménye lényegi elemeiben azonos, csak a monstrum megjelenési formái eltérőek. 2011-ben aztán elkészült a remake másolata. Matthijs van Heijningen Jr. erősen felemásra sikerült filmjében Mary Elizabeth Winstead és Joel Edgerton játszották a főszerepet. Az újrázás kritikailag és anyagilag is nagyot zakózott: 38 milliós büdzséjéből mindössze 23 milliót sikerült visszatermelnie.

A dolog (2011)

A Collider értesülései szerint

most egy újabb remake készül A dologból, és korunk leghíresebb horrorstúdiója, a Blumhouse is beszállt a produkcióba.

Az újabb adaptálás ötlete 2018-ban merült fel. John Betancourt író, forgatókönyvíró ekkor talált rá az összes fentebb említett film forrásául szolgáló regény (John W. Campbell: Ki van odakinn?) teljes változatára, ugyanis addig csak egy novellányi terjedelem volt fellelhető belőle, és azonnal ki is posztolta azt a Kickstarterre Fagyott pokol címmel.

A napokban pedig Betancourt bejelentette, hogy nemcsak a regényt fogják megjelentetni – talán idővel Magyarországon is –, hanem a Universal egy újabb feldolgozást is szeretne belőle forgatni. A nagy stúdió mellé pedig betársult a Blumhouse is, hogy még hamarabb elkészülhessen a produkció.

a dolog 1982
A dolog (1982)

Később Alan Donnes producer egy sokatmondó Facebookon-bejegyzésben kottyinott el ezt-azt: „Hivatalos! Megkaptam az aláírt szerződést és az első csekket! A dolog remake-jének executive producere vagyok, amely John Campbell évtizedek óta elveszettnek hitt Fagyott pokol című úttörő regényét további fejezetekkel bővíti majd.

Most először fog tudni megjelenni Campbell víziója a maga teljességében a nagyvásznon.  Az új film egyszerre fogja megjeleníteni az RKO A lény egy másik világból, a John Carpenter-klasszikus A dolog és Campbell két könyvének világát.”

Merész vállalás. Nagy kérdés, hogy ennyi minden bele fog-e férni egy filmbe? Kíváncsian várjuk.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés