Hírek

Ez A dolog jobb lesz? – John Carpenter filmjének legújabb feldolgozása készül

Az 1982-es sci-fi-horror alapvetésnek újra nekifutnak. Ezúttal a Universal és a Blumhouse szerezte meg a jogokat. A remake előkészületei már zajlanak.

John Carpenter bántóan egyenetlen életművének egyik ékköve az 1982-ben bemutatott A dolog, amely mind a sci-fi, mind a horror zsánerének viszonyítási pontja. Számos műfajtörténeti remek ennek a szörnyfilmnek a köpönyegéből bújt ki. Carpenter közel negyvenéves alkotása nem veszített erejéből, több jelenete ma is hidegrázást okoz nézőjének.

Az 1982-es mű egyébiránt már önmaga is egy remake, ugyanis Carpenter az 1951-es A lény egy másik világból című alkotást újította fel. A két film cselekménye lényegi elemeiben azonos, csak a monstrum megjelenési formái eltérőek. 2011-ben aztán elkészült a remake másolata. Matthijs van Heijningen Jr. erősen felemásra sikerült filmjében Mary Elizabeth Winstead és Joel Edgerton játszották a főszerepet. Az újrázás kritikailag és anyagilag is nagyot zakózott: 38 milliós büdzséjéből mindössze 23 milliót sikerült visszatermelnie.

A dolog (2011)

A Collider értesülései szerint

most egy újabb remake készül A dologból, és korunk leghíresebb horrorstúdiója, a Blumhouse is beszállt a produkcióba.

Az újabb adaptálás ötlete 2018-ban merült fel. John Betancourt író, forgatókönyvíró ekkor talált rá az összes fentebb említett film forrásául szolgáló regény (John W. Campbell: Ki van odakinn?) teljes változatára, ugyanis addig csak egy novellányi terjedelem volt fellelhető belőle, és azonnal ki is posztolta azt a Kickstarterre Fagyott pokol címmel.

A napokban pedig Betancourt bejelentette, hogy nemcsak a regényt fogják megjelentetni – talán idővel Magyarországon is –, hanem a Universal egy újabb feldolgozást is szeretne belőle forgatni. A nagy stúdió mellé pedig betársult a Blumhouse is, hogy még hamarabb elkészülhessen a produkció.

a dolog 1982
A dolog (1982)

Később Alan Donnes producer egy sokatmondó Facebookon-bejegyzésben kottyinott el ezt-azt: „Hivatalos! Megkaptam az aláírt szerződést és az első csekket! A dolog remake-jének executive producere vagyok, amely John Campbell évtizedek óta elveszettnek hitt Fagyott pokol című úttörő regényét további fejezetekkel bővíti majd.

Most először fog tudni megjelenni Campbell víziója a maga teljességében a nagyvásznon.  Az új film egyszerre fogja megjeleníteni az RKO A lény egy másik világból, a John Carpenter-klasszikus A dolog és Campbell két könyvének világát.”

Merész vállalás. Nagy kérdés, hogy ennyi minden bele fog-e férni egy filmbe? Kíváncsian várjuk.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya