Hírek

Ez a tíz filmterv versenyez jövőre az Inkubátor Programban

NFI-Nemzeti-Filmintézet

A nyolcadik alkalommal meghirdetett NFI Inkubátor Programra közel 70 pályakezdő rendező jelentkezett. Szakmai előzsűri választotta ki a 10 filmtervet, amelyek először fejlesztési támogatást kapnak, majd közülük 5 gyártását támogatják.

A Nemzeti Filmintézet programjának célja a fiatal filmesek bemutatkozásának elősegítése, a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és időszerű témák feldolgozásának támogatása. Mostanáig összesen 44 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és több mint 20 elsőfilm el is készült – írja a Filmintézet közleménye. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerepe van.

Az idén beérkezett közel 70 filmterv közül a szakmai előzsűri – Benkő Emese Orsolya forgatókönyv-fejlesztő, Bodzsár Márk és Grosan Cristina forgatókönyvíró-rendezők, valamint Józsa László és Sümeghy Claudia producerek – választotta ki a továbbjutó filmterveket. A kiválasztott projektek 2 millió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek.

Az Inkubátor Program 2022 továbbjutói:

Brauner Máté:                         Eltérítés

Korom Anna:                          Lady Sunshine

Bíró Bálint, Paczolay Zsófia:  Budapest, Fabrika

Fekete Tamás:                       1:56:14

Füzes Dániel:                         Ellentétes alapállás

Tóth Lili Laura:                       Magda

Ducki Witek:                           Kiszáradás

Schnabel Annabella:              Paszulykám

Szabó Márton István:             Szépkorúak

Kocsányi András:                   Sine Morbo

Mostantól több mint fél év áll az alkotók rendelkezésére a forgatókönyvek megírására, majd a döntősök ősszel, a Pitch Fórumon mutathatják be filmterveiket szakmai közönség előtt. A felkészülést a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programjának workshopjai is segítik.

A Pitch Fórumon a 10 döntős filmterv közül négyet a zsűri és egyet a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki. A nyertes filmtervek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 120 millió, a dokumentumfilmeknél 35 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program.

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Programban

készült többek közt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt.

A már bemutatott filmek között volt Kárpáti György Mór a 48-as szabadságharc leverése után játszódó, Guerilla című történelmi drámája és Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmje, mely az első magyar mozifilm volt kifejezetten a Z generációról, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámája, mely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé engedett bepillantást.

Visky Ábel Mesék a zárkából című alkotása a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szakmai zsűrijétől elnyerte a fődíjat a magyar filmek versenyében. Grosan Cristina 30-asok útkereséséről szóló dramedy-ja, A legjobb dolgokon bőgni kell a szarajevói, míg Kis Hajni Külön falka című apa-lánya drámája a Karlovy Vary filmfesztiválon mutatkozott be a nemzetközi közönségnek és elnyerte a legjobb filmet és a legjobb elsőfilmet illető Magyar Mozgókép Díjakat. Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című drámája, több külföldi fesztiválszereplést követően volt látható a mozikban.

2022-ben Fazekas Máté Kilakoltatás című szatíráját, a Zanox című sci-fi vígjátékot Baranyi Benő rendezésében, a Magasságok és mélységeket Erős Zsolt özvegye, Sterczer Hilda gyászfeldolgozásáról Csoma Sándor filmjében, valamint a Stork Natasa kettős főszereplésével készült Veszélyes lehet a fagyi című Szilágyi Fanni-filmet láthatták a mozinézők.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!