Hírek

Betiltott némafilm, régi Semmelweis, Csak szex és más semmi: ezek a klasszikusok láthatók a MOZ.GO-n

Kontroll macilány

Az új magyar filmek mellett ritka klasszikusokat is vetítenek a június 12-15. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezett MOZ.GO-n, azaz a Magyar Mozgókép Fesztiválon. Érdekesség, hogy Udvaros Dorottya és Tolnay Klári, Vecsey H. Miklós és Uray Tivadar ugyanabban a szerepben láthatóak.

Miközben Koltai Lajos 2023-as Semmelweise az új filmek között szerepel Vecsey H. Miklóssal a címszerepben, levetítik Tóth Endre 1939-es változatát Uray Tivadar főszereplésével. A fesztiválon lesz a premierje az Ők tudják, mi a szerelem című filmnek Udvaros Dorottyával és Blaskó Péterrel, a nézők azonban Hubay Miklós művének klasszikus feldolgozását, Ádám Ottó tévéjátékát is láthatják, Tolnay Klári és Sinkovits Imre főszereplésével. Kuriózum az erotikus jelentek miatt annak idején betiltott Rabmadár, Sugár Pál és Lázár Lajos rendezésében. A gyereknek az Égigérő fűvel kedveskednek. A fesztivál idei életműdíjasaitól pedig olyan filmek peregnek majd, mint a 20 éves Kontroll, az Oscar-jelölt Macskajáték felújított képpel és hanggal, a Sziget a szárazföldön frissen restaurált verziója, az Angi Vera és a Csak szex és más semmi.

Június 13-án 11 órakor a veszprémi Expresszóban a Filmarchívum Klassz programjának keretében vetítik Palásthy György Égigérő fű című alkotását, a magyar gyermek- és ifjúsági filmek klasszikusát. Poldi bácsi, a parkőr (Rajz János) nyugdíjba készül. Negyvenéves szolgálata alatt annyira megszokta a szép zöld gyepet, hogy el sem tudja képzelni, mi lesz vele nélküle.

Az animációs betétekkel kiegészített humoros-kalandos történet a közösség erejéről, az összefogás szükségességéről mesél.

Június 13-án 21 órakor a veszprémi Foton Audiovizuális Centrum udvarán különlegességet láthatnak a nézők. Sugár Pál és Lázár Lajos 1929-ben készített, erotikus jelenetei miatt sokáig betiltott filmje, a Rabmadár pereg majd, élő zenei kísérettel. A mai napig modernnek ható, izgalmas bűnügyi melodrámában Anna, a női börtön rabja, egyetlen éjszakára elhagyhatja a fogságot, és felkeresi a férfit, aki szerelmük hajnalán bűnbe sodorta, hogy számon kérje a cserbenhagyását. A filmben egy pillanatra feltűnik Szabó Lőrinc költő is.

A fesztiválon lesz a premierje az Ők tudják, mi a szerelem című alkotásnak Rátóti Zoltán és Tősér Ádám rendezésében, Udvaros Dorottyával és Blaskó Péterrel. A film arra világít rá, hogy vannak, akik még életük alkonyán sem mondanak le vágyaikról. A fesztivál Hubay Miklós azonos művének 1963-as feldolgozását, Ádám Ottó legendás tévéjátékát Tolnay Klári és Sinkovits Imre főszereplésével június 14-én 14.30-kor a veszprémi Hangvilla nagytermében vetíti majd.

Június 15-én 19.30-kor a veszprémi Expresszóban lesz látható a Hollywoodban Andre de Tóth néven ismertté vált Tóth Endre Semmelweis című, a vígjáték, a melodráma és a horror árnyalatait is hordozó munkája, Uray Tivadarral a főszerepben.

A műfajok között szabadon közlekedő film a részeges, másnaposan fetrengő egyetemista éveitől elméjének elborulásáig meséli el a világhírű orvos történetét.

A fesztivál idei életműdíjasaihoz kapcsolódóan olyan filmeket vetítenek, mint június 13-án 14 órakor Elek Judit Sziget a szárazföldön című filmjének restaurált verziója, 16.30-kor az Agórában a Gulyás Buda által fényképezett Csak szex és más semmi és 22 órakor a balatonalmádi strandon a 20 éves Kontroll, melynek fénymegadója Deimanik Tamásné Baba volt. Ugyanekkor a veszprémi Expresszóban az Angi Vera lesz látható, melynek zeneszerzője Selmeczi György. Végül június 15-én 17 órakor a nemrégiben elhunyt Eötvös Péter zeneszerző és Piros Ildikó életműdíjas tiszteletére a füredi Balaton moziban az Oscar-jelölt Macskajáték lesz látható felújított képpel és hanggal.

Bővebb információ és jegyvásárlás a fesztivál honlapján.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com