Hírek

Ezek a saját gyártású filmek jönnek még idén a Netflixre

Oscar-esélyes nagyok, egyszernézős zsánerfilmek és könnyedebb hangvételű tini-alkotások is érkeznek még idén a Netflixre. Mozi helyett streaming? Listára fel!

Egyelőre hiába a meglévő erős konkurencia (pl. Amazon, Hulu) és a közeljövőben megjelenő vetélytársak (Disney+ és Apple TV+), a Netflix továbbra is sorra ontja magából a jobbnál jobb projekteket. A Roma hatalmas sikere és majdnem legjobb filmes Oscar-díja óta pedig az is egyértelmű, hogy a streaming szolgáltató komolyan fel kívánja venni a versenyt a hagyományos mozizással és a nagy filmstúdiókkal. És bár sokan nem nézik jó szemmel a streaming óriás terjeszkedését és azt, hogy alkotásai nyílegyenesen repülnek a fesztiválokra és a nagyobb szakmai díjakra (lásd Spielberg), több hollywoodi szaktekintély is kiáll mellette (lásd Scorsese).

Saját változatos trendjeit követve pedig a Netflix 2019 második felére sem hagy minket jó filmek nélkül. Érkezik a Breaking Bad film, Timothée Chalamet V. Henrikje, Kerry Washington a fia után kutat, Anthony Hopkins és Jonathan Pryce pedig pápának áll. De persze jön Scorsese legújabb gyöngyszeme, a The Irishman is, Alicia Vikandert gyilkossággal vádolják, Meryl Streep pedig Anotnio Banderas és Gary Oldman után ered. Lássuk, mikor is várhatóak ezek a filmek és megannyi másik saját gyártású Netflix-darab. Az időpontok az oldalon való megjelenést jelölik, de fontos megjegyezni, hogy egyes filmek azért a mozikba is eljutnak.

Hello Privilege, It’s Me, Chelsea

Chelsea Handler író-színésznő-stand-up comedys ezúttal egy dokumentumfilmmel jelentkezik. Handler nem először kerül a Netflix műsorára: a korábban talk show-t is vezető alkotó egyszer már készített egy dokusorozatot a streaming oldalnak. Most ezen hagyományt viszi tovább úgy, hogy megmarad egyik legjobban bejáratott témájánál, a white privilege-nél. (szeptember 13.)

Tall Girl

A Netflix évek óta nagy hangsúlyt fektet a könnyedebb hangvételű vígjátékaira, amelyek főleg a fiatalabb korosztályhoz szólnak. Ilyen volt a To All the Boys I’ve Loved Before, a The Kissing Booth, a The Perfect Date vagy a Dumplin’ – Így kerek az élet. A Tall Girl marad a gimiben és az iskola legmagasabb lányát ülteti a középpontba. Az állandóan csúfolt és szekált főszereplő beleszeret egy nála is magasabb külföldi cserediákba, hogy aztán ráébredjen, számára sincs veszve minden. (szeptember 13.)

Between Two Ferns: The Movie

A Másnaposok filmekből híressé vált Zach Galifianakis jó tíz éve már, hogy belekezdett a Between Two Ferns címet viselő projektjébe. A talk show-ban különböző sztárok és híres emberek szólalnak meg, sokszor kínos és kellemetlen, de mindig vicces beszélgetésekben. Most filmmé ért a formula, amelyben a színész road-tripre indul, hogy még többen elbeszélgethessenek vele. (szeptember 20.)

Birders

Mexikói dokumentumfilm a mexikói és amerikai határon dolgozó madár-kutatókról, akik a térség legkülönlegesebb fajait mutatják be a nézőnek. (szeptember 25.)

In the Shadow of the Moon

Michael C. Hall ismét egy sorozatgyilkos után ered, no ezúttal nem azért, hogy ő maga végezhessen vele. Hall egy philadelphiai rendőrt alakít, aki már-már megszállottan üldözi a Boyd Holbrook megformálta elkövetőt, aki 9 évente öl. Jim Mickle rendezése remélhetőleg jobbra sikeredik majd, mint a szintén Hall főszereplésével, a Netflixnél készült Safe című sorozat. (szeptember 27.)

El Camino: A Breaking Bad Movie

Rajongók milliót tette nagyon boldoggá a Netflix, amikor kiderült, hogy a világ egyik legjobb sorozatának tartott Breaking Bad egészestés film formájában folytatódik. Azaz inkább nyújt egy mélyebb lezárást Aaron Paul karakterének. Félni nagyon nincs mitől, hiszen a sorozat alkotója írja és rendezi a művet, úgyhogy teljesen jogosan várjuk a 6 éve véget ért sorozat fonalának felvételét. (október 11.)

The Laundromat

Hihetetlen sztárparádéval érkezik Steven Soderbergh vígjátéka: Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas, David Schwimmer, Will Forte, Alex Pettyfer, Jeffrey Wright, Mathias Schoenaerts, Robert Patrick, James Cromwell, Sharon Stone. A megtörtént esetet feldolgozó alkotásban Streep karaktere fogja magát és ügyvédtől ügyvédig járva megpróbálja az igazságszolgáltatás kezei közé küldeni az Oldman-Banderas párost, akik nagy mértékben csalnak és sikkasztanak. (október 18.)

Dolemite Is My Name

Eddie Murphy Rudy Ray Moore komédiás bőrébe bújik ebben a humoros életrajzi filmben. Craig Brewer rendező kezei alatt dolgozik majd együtt Murphy Wesley Snipesszal, akikkel egyébként már szintén forog az Amerikába jöttem 2. (október 4.)

American Son

A Kerry Washington vezetésével évek óta sikeres Broadway darab most eljut a kisképernyőre is. A megrázó dráma egy fekete feleség és egy fehér férj küzdelmét mutatja be egy rendőrőrsön, ahol fiuk eltűnése miatt faggatják őket – jó ideig szétválasztva. Kenny Leon rendezése Torontóban debütál. (november 1.)

The King

David Michôd rendezi egybe Shakespeare egyes királydrámáit olyan színészekkel az élvonalban, mint a címszerepet megformáló Timothée Chalamet, Robert Pattinson és Joel Edgerton. A film a fiatal és tapasztalatlan Hal köré épül, aki apja halála után kénytelen királyként helytállni. Vajon Chalamet máris a markában tudhat egy újabb Oscar-jelölést? (november 1.)

Earthquake Bird

Alicia Vikander főszereplésével készül az azonos címen futó Susanna Jones thrillerjének adaptációja. A misztikus alkotás 1989 Tokiójába viszi el a nézőt, ahol egy bonyolult szerelmi háromszög közepette eltűnik az egyik nő. A nyomozás pedig hamar egyirányúvá válik: Vikander karakterét gyanúsítják a gyilkossággal. További szereplők Naoki, Riley Keough és Kiki Sukezane. (november 15.)

Klaus

A gyerekeket sem hagyja ki a jóból a Netflix. Karácsony előszeleként egy bájos spanyol animáció mutatja be a Télapó eredettörténetét. A filmben egy fiatal postást északra vezényelnek, ahol rátalál az éppen bujkáló Mikulásra. (november 8.)

The Irishman

Martin Scorsese epikus gengszter-drámája jó ideje a filmes világ figyelmének központjában csücsül. A rendező összehozta nekünk Al Pacinót, Robert de Nirót és Joe Pescit, ráadásul a több évtizedes eltérésű idősíkok miatt még komoly technológiai finomításokon is átesett a film. És noha a megfiatalított színészek egy ideig nem nyerték el maradéktalanul Scorsese tetszését, a végső változat már remélhetőleg nem lesz kínos vagy nevetséges. A film egyébként állítólag 3 és fél órás, úgyhogy nem is biztos, hogy baj, ha az ember az otthon kényelmében nézi meg. (november 27.)

Atlantics

A film még Atlantique címen idén Cannes-ban robbant be a köztudatba, ősszel pedig a szélesebb közönség is láthatja majd. Mati Diop rendezése Szenegál társadalmi problémáira reflektál ebben az érzelmes és egy ponton paranormálisba átváltó drámában. (október 2.)

I Lost My Body

Bizarr, mégis megkapó animációnak ígérkezik az I Lost My Body, amelyben két szálon fut a cselekmény. A város egyik részén egy kéz keresi a testét, amelytől egy laboratóriumban választották el. A város másik részén pedig egy fiatal pár szerelme bontakozik ki. Jérémy Clapin alkotása díjat hozott haza Cannes-ból. (november 6.)

Marriage Story

Már csak a dupla előzetest elnézve is érezzük, hogy Noah Baumbach megint valami egyedit tett le az asztalra. A Scarlett Johansson és Adam Driver széthulló házasságát bemutató dráma egyelőre lenyűgözte a szakmát – velünk egyetemben. A két tehetséges fiatal színész pedig szinte garantáltan belépett ezzel az Oscar versenyébe. (november 6.)

The Two Popes

Két veterán színészóriás áll pápának a brazil Fernando Meirelles filmjében. Az Isten városát is jegyző rendező Anthony Hopkins és Jonathan Pryce kettősével mutatja be Benedek és Ferenc pápa kapcsolatát a Vatikán színfalai mögött. Az egyik éppen leköszön, a másik pedig a katolikus egyház élére lép. (november 27.)

Eli

A horrorfilmes rendező, Ciarán Foy ismét marad kedvelt zsánerénél: az Eliben egy kísértetjárta ház falai közé ragad egy fiú, aki egy különlegesen ritka betegséggel küzd. A filmet a Paramount Studiostól vásárolta meg a Netflix, azaz nem saját gyártású anyagról beszélünk ezúttal. A váltást egyébként állítólag az eredményezte, hogy a Paramount sehogy sem tudta kitalálni, hogyan is lehetne eredményesen promózni a filmet. Hogy ez mennyire rossz hír vagy sokat mondó a minőségéről, az hamarosan kiderül.

Fracture

Sam Worthington főszereplésével érkezik Brad Anderson thrillerje, amely egy elkeseredett apa/férj köré épül. Ray lánya egy véletlen baleset során eltöri a kezét, így a család a legközelebbi kórházba siet, ahol anya és lánya elmegy egy MRI vizsgálatra. A kimerült apa elalszik a várakozás közben, amikor pedig felébred, nyoma sincs se a szeretteinek, se annak, hogy egyáltalán valaha is a kórházban jártak. Kicsit ugyan ismerős a felállás, de ettől még lehet egy izgalmas és csavaros film a végeredmény.

In the Tall Grass

Újabb Stephen King adaptáció érkezik. Ezúttal King Joe Hill-lel közösen írt regényét dolgozza fel Vincenzo Natali. Az azonos címen futó könyv története két gyermeket állít a központba. Kansas végtelen füves területei bár vészjóslóak, amikor egy eltévedt gyerek segélykiáltásait vélik hallani, a testvérpár nekiindul a sűrű fűrengetegnek. A kérdés csak az, hogy megtalálják-e a kiutat. Főszerepben Patrick Wilson.

Stephen King hét: A 10+1 legjobb Stephen King regény!

Rattlesnake

A misztikus dráma egy kiszolgáltatott anya morális poklára épül, aki leköteleződik egy titokzatos segítőnek. A nő lányát megmarja egy csörgőkígyó, a segítségre érkező asszony azonban valamit el is vár a jótettért. Az anyának lánya életéért cserébe meg kell ölnie valakit a közeli városból. A főszerepben Carmen Ejogo és Emma Greenwell.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya