Hírek

Ezek lehetnek az Európai Filmakadémia idei jelöltjei

kukoricasziget A Ragályi Elemér operatőr által fényképezett grúz Kukoricasziget és a magyar koprodukcióval forgatott The Duke of Burgundy is esélyes a az Európai Filmdíjra további több tucat alkotással együtt.

Az Európai Filmakadémia idén 36 ország 52 filmjét vette fel válogatáslistájára.

A jelöltek közé kerülhet a Ragályi Elemér operatőr közreműködésével forgatott grúz alkotás, a Kukoricasziget és Peter Strickland brit rendező Titanic Filmfesztiválon vetített munkája, a The Duke of Burgundy is, amely magyar koprodukcióval készült.

A válogatásban szerepel a Paddington című brit családi vígjáték, a Wim Wenders Every Thing Will Be Fine című drámája, a svéd Roy Andersson Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című filmje, az Oscar-díjas olasz Paolo Sorrentino Ifjúság című drámája és a Megléptek című finn kamaszdráma is, amit ugyancsak a Titanicon láthatott a magyar közönség.

A következő hetekben a Filmakadémia több mint háromezres tagsága dönt a legfontosabb kategóriák jelöltjeiről. Külön zsűri ítéli oda azonban az operatőr, vágó, jelmeztervező, zeneszerző, hangmérnök és látványtervező kategória díját.

A jelöltlistát november 7-én hagyományosan a sevillai Európai Filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra.

A Európai Filmdíjak 28. díjátadó gáláját december 12-én rendezik meg Berlinben.

Tavaly decemberben Rigában az Ida című lengyel-dán koprodukció, Pawel Pawlikowski alkotása kapta a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés