Hírek

Ezeket a hamarosan érkező adaptációkat várjuk a legjobban

nő az ablakban amy adams

2020 legvége és 2021 sem telhet el izgalmas adaptációk nélkül: jön egy újabb Nicole Kidman-sorozat, egy Olivia Colman-Colin Firth duó, a Fanning-lányok közös játéka és a Frances McDormand és Denzel Washington vezette legújabb Macbeth is. Íme a legígéretesebbnek ígérkező alkotások listája, amik könyv alapját még van időd elolvasni.

Az Álomgyár az idők kezdete óta keresi filmjeinek alapját egy-egy sikeres regényben vagy novellában. Az adaptációk sora a 21. századra sem halt el, sőt, számtalan olyan film és sorozat született az elmúlt években, amelyek könyvekre épülnek. Hogy csak az idei felhozatalt nézzük meg, itt van az új A Manderley-ház asszonya, az Emma, a The Personal History of David Copperfield, a Kisasszonyok vagy a Little Fires Everywhere. És ez tényleg csak a jéghegy csúcsa! Nem meglepő hát, hogy az év maradéka, illetve 2021 sem marad izgalmas, minőségi és különleges adaptációk nélkül. Lássuk hát, melyik könyvekből is készül mozgóképes feldolgozás hamarosan.

Adaptációözön mindhalálig – Sikerkönyvből sikersorozat

A legnagyobb klasszikusoktól kezdve, a csavaros krimiken át, a megtörtént eseteket feldolgozó írásokig lesz itt minden olvasni- és néznivaló! Íme egy szubjektív lista a legjobban várt adaptációkról.

Nő az ablakban

A.J. Finn, azaz Dan Mallory 2018-as regényében Amy Adams egy agorafóbiás nőt alakít, aki egy múltbéli tragédia miatt éli mindennapjait a négy fal között. Amikor azonban új szomszédok költöznek a szemközti épületbe, a nő élete megváltozik. A suspense-szel teli történetet Joe Wright ülteti képernyőre, Adams mellett pedig szerepel a filmben Julianne Moore, Gary Oldman, Anthony Mackie és Brian Tyree Henry.

Hillbilly Elegy

Hamarosan érkezik egy másik Amy Adams-alkotás is, amelyben a színésznő Glenn Close oldalán játszik majd J. D. Vance díjnyertes memoárjának adaptációjában. A Netflix legnagyobb novemberi dobásában egy kisvárosi amerikai család történetét láthatjuk majd, amely 2016-os megjelenése ellenére mára semmit nem vesztett aktualitásából.

Mothering Sunday

Személyes kedvencem a listáról Olivia Colman, Colin Firth és Josh O’Connor triója, akik Graham Swift regényének feldolgozásában állnak össze a képernyőn. Az I. világháborút követő szerelmi dráma egy nő köré fonódik, aki megpróbál még egyszer találkozni igaz szerelmével, mielőtt hozzá kéne mennie egy másik férfihoz.

The Midnight Sky

George Clooney ismét rendez, sőt a főszerepet is magára osztotta ebben a karácsonyra érkező sc-fi drámában. Lily Brooks-Dalton Good Morning, Midnight című regényét dolgozta át az alkotó, aki a történet egyik szálát vezeti majd, mint egy sarkkörön rekedt kutató, míg az űrben utazó legénysége Felicity Jones vezényletével próbál hazajutni az elpusztult Földre.

The Stand

Szép számmal fogy Stephen King adaptációra váró írásainak sora. Ezúttal a horror mesterének The Stand című anyagát ültetik a kisképernyőre Alexander Skarsgård főszereplésével. Vajon felér majd a sorozat a legjobb King-adaptációkhoz?

The Dig

Sutton Hoo, két középkori angol temető feltárásának történetét ülteti filmvászonra Simon Stone. A történelmi jelentőségű régészeti leleteket a filmben Ralph Fiennes, Lily James, Carey Mulligan és Johnny Flynn találják majd meg. Az alkotás John Preston 2007-es regénye alapján készül el.

Halál a Níluson

Noha sokaknak David Suchet marad mindörökre Poirot, Kenneth Branagh újabb Agatha Christie-adaptációval készült. A Gyilkosság az Orient expresszen után a krimi koronázatlan királynőjének egyik legzseniálisabb könyvét adaptálja az alkotó. A szereposztás pedig ismét meggyőző: Armie Hammer, Gal Gadot, Annette Bening és Letitia Wright csatlakoztak ezúttal Branagh detektívje mellé.

Kilenc idegen

Liane Moriarty 2018-ban megjelent thrillere hozza nekünk ismét össze Nicole Kidman és David E. Kelley párosát, akiktől korábban a Hatalmas kis hazugságok és a Tudhattad volna sorozatokat is kaptuk. Az ausztrál történet kilenc idegenről szól, akik részt vesznek egy 10 napos retreaten, amit egy titokzatos orosz nő (Kidman) vezet. A stáblista pedig itt is kiváló: Luke Evans, Bobby Cannavale, Melissa McCarthy és Michael Shannon a főbb szereplők között.

Dűne

A sorból persze nem maradhat ki Frank Herbert 1965-ös sci-fi klasszikusa sem, amelybe most Denis Villeneuve lehel új életet. A parádés szereposztással készült gigaprodukciót ugyan egészen 2021 októberéig tolták, de van, amire megéri várni. Timothy Chalamet, Zendaya, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson és Jason Momoa csak néhány nagy név az impresszív felhozatalból.

Infinite

D. Eric Maikranz 2009-ben megjelent dark fantasy és akció keveréke, a The Reincarnationist Papers Mark Wahlberg, Dylan O’Brien és Chiwetel Ejiofor főszereplésével kap filmes feldolgozást. Az Antoine Fuqua-rendezte alkotásban egy férfi rájön, hogy a hallucinációinak hitt képek valójában emlékképek a múltból.

Chaos Walking

Patrick Ness disztópikus young adult sci-fi regénysorozatát egyebek mellett Charlie Kaufman írta filmre. A történet egy olyan világban játszódik, ahol mindenki hallja a másik gondolatát: ebben a világban találkozunk két fiatallal, akiket az adaptációban Tom Holland és Daisy Ridley alakít majd. Doug Liman rendezésében csatlakozik hozzájuk Mads Mikkelsen és Nick Jonas is.

A fiúknak, akiket szerettem 3

A Netflix elmúlt évek egyik legsikeresebb romkom trilógiája a végéhez ér: Jenny Han 2017-ben megjelent regényének adaptációjával zárul le Lara Jean és Peter története. A főszerepben persze visszatér Lana Condor és Noah Centineo, illetve az előző részt is rendező Michael Fimognari is duplázik a filmmel.

A kapitány küldetése

Tom Hanks ismét kapitány lesz! Ezúttal ráadásul a színészi pályája során először egy westernben vállalt főszerepet. Paulette Jiles regényét az a Paul Greengrass rendezi, aki több ízben is dolgozott már együtt a színésszel. A hangulatos műfajfilmben pedig Helena Zengel társul Hankshez: kettejük különös kapcsolatára épül a film, ahogy együtt utazzák át a Vadnyugatot, hogy épségben elérjenek a lány rokonaihoz.

The Nightingale

Különleges projekt lesz Kristin Hannah regényének adaptációja, ugyanis a háborús drámában együtt szerepel Dakota és Elle Fanning. A tehetséges Fanning-lányok a vásznon is egy testvérpárt alakítanak majd, akiket elszakítanak egymástól a II. világháború eseményei. A filmet jövő decemberre ígérik.

Without Remorse

Ezúttal Michael B. Jordan vezetésével elevenedik meg egy Tom Clancy-regény. Az 1993-as könyvből Stefano Sollima rendez akciófilmet, amelyben a főszereplő John Clark felesége halálát akarja megbosszulni.

The Stars at Noon

Claire Denis a Csillagok határán után ismét Robert Pattinsonnal forgat. Denis Johnson 1986-ban megjelent politikai-történelmi regényét a ’84-es nicaraguai forradalom ihlette, ez kerül most a képernyőre. Pattinson mellett pedig Margaret Qualley lesz a főszereplő.

Nightmare Alley

William Lindsay Gresham 1946-os könyvét vette elő nem más, mint Guillermo del Toro. A rendező pszichothrillerében ráadásul olyan neveket találunk, mint Cate Blanchett, Rooney Mara, Bradley Cooper, Toni Collette vagy Willem Dafoe. A történet egy tehetséges és ravasz fiatal férfiról szól, akinek mindene a manipuláció. Amikor azonban egy még nála is kegyetlenebb pszichiáterrel hozza össze a sors, az élete örökre megváltozik.

Blonde

Újabb film készül Marilyn Monroe-ról! Ezúttal Joyce Carol Oates regénye kerül a filmvászonra Andrew Dominik tolmácsolásában. A sztárcsillag fiktív elemekkel megtoldott életének történetében Ana de Armas bújik az ikon bőrébe. Mellette szerepel még Bobby Cannavale, Adrien Brody és Sara Paxton.

Az első fotók alapján ígéretes a casting.

The Power of the Dog

Közel 10 év után ismét egészestés filmet rendez Jane Campion. Az Oscar-díjas alkotó ráadásul Kirsten Dunst, Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons és Thomasin McKenzie csapatát rendezi majd Don Winslow 2005-ben megjelent műve alapján. A közel 6 évig tartó kutatómunkán alapuló könyv a DEA szerepét mutatja be a drogellenes háborúban.

Killers of the Flower Moon

Kétségkívül 2021 egyik legnagyobb dobása lesz az új Martin Scorsese film, amelyben együtt szerepel majd Leonardo DiCaprio és Robert de Niro. David Gann 2017-es könyve, a Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI az újságíró harmadik nem fikciós írása, amely a ’20-as évekbe kalauzol minket Oklahomába, ahol egy sor gyilkosság történik. A bűnesetek mellett a könyv az FBI megszületéséről mesél.

Scorsese felméri a terepet.

Macbeth

2021 is hoz nekünk egy ígéretes Shakespeare adaptációt: a Macbeth ismét megelevenedik. A rendezői székben nem más ül, mint Joel Coen, míg a címszereplőt Denzel Washington alakítja majd. Lady Macbeth Frances McDormand lesz, de Brendan Gleeson, Harry Melling és Ralph Ineson is szerepel majd a híres történet újragondolásában.

Cherry

A Russo-testvérek ismét Tom Hollanddal dolgoznak: a Végjátékért is felelős alkotópáros most Nico Walker 2018-as regényét dolgozza fel. A történet egy fiatal orvosról szól, aki a háború után PTSD-ben szenved. Amikor pedig drogproblémái adósságba hajtják őt, elkezd bankot rabolni.

Tom Holland egy teljesen új oldalát mutathatja most meg.

The Shining Girls

Lauren Beukes 2013-as thrillere egy időutazó gyilkosról szól, aki a ’30-as évek Chicagójában él. A könyvet adaptáló sorozatról egyelőre túl sokat nem tudni, de annyi biztos, hogy Elisabeth Moss szerepel majd a műben, úgyhogy több nem is nagyon kell nekünk.

Toxikoma

Végül, de nem utolsó sorban érkezik egy hazai alkotás is, amely könyvön alapul majd: Szabó Győző azonos címen futó önéletrajzi könyve őszintén mesél a színész drogproblémáiról és a harcról, amelyet megvívott, hogy ismét egyenesbe kerüljön az élete. Ebben pedig nagyban szerepet játszott Csernus Imre. Kettejük kapcsolatát ülteti filmre Herendi Gábor.

A várható adaptációs lista persze szinte a végtelenségig bővíthető. Te melyik feldolgozást várod a legjobban a fentiek közül?

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com