Hírek

Ezeket a magyar filmeket láthatjuk még idén a moziban és a tévében

Kádár-kori vámpír, ezredfordulón született generáció, a tokaji aszú vagy éppen a Casablanca megszületése érdekel? Nézz magyar filmeket! A fekete humortól az érzéki dokumentumfilmeken át, egészen az 50-es évek bemutatásáig minden lesz itt, ami csak kell. Íme a hazai filmtermés őszi és téli felhozatala.

Jó pár éve már, hogy ismét felfelé ível a magyar film csillaga. Nemcsak a nemzetközi elismeréseket gyűjtik sorra a hazai alkotások, de mozis nézőszámokat döntenek meg és fiatal tehetségek pályáit indították el az elmúlt évtizedben. Szerencsére mind a műfaji, mind a tematikai változatosság fontos irányvonala a filmgyártásnak, így kicsit sem meglepő, hogy 2019 második felére is bőven jut izgalmas és ígéretes mű. Mivel több alkotásnak nincs még pontos premierdátuma, így a lista ABC sorrendben tünteti fel az alkotásokat. Szemlére fel!

A létezés eufóriája

(Szabó Réka, szeptember 12.)

Ez a megható és megkapó dokumentumfilm három nő életének három hónapját mutatja be érzékeny hangnemben. Éva bár túlélőként lépte át Auschwitz-Birkenau kapuit a tábor felszabadításakor, egész családját elveszítette. 90 éves korában színpadra hívták, hogy ő legyen egy táncos előadás főszereplője. Oldalán a fiatal táncosnő, Emese. A két nő testének és lelkének rezdüléseiről szól A létezés eufóriája. Szabó Réka rendezőnő mellett láthatjuk a filmben Fahidi Évát és Cuhorka Emesét.

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

(Topolánszky Tamás Yvan, szeptember 12.)

Bár mi tévéfilmként láthattuk Topolánszky határozott stílusú rendezését, a film végre a mozikba is eljut idén ősszel. Noiros stílus, erős képi világ és a filmtörténet egyik leghíresebb és legjelentősebb filmjének megszületése kerül a központba: a Curtiz a Casablanca elkészítésének minden ékét és báját elénk varázsolja.

Magyar Filmhét 2019: Nekünk mindig megmarad a Casablanca – Curtiz

Déva

(Szőcs Petra, október 17.)

Olyan nemzetközi platformok után kerül végre a magyar közönség elé a Déva, mint a Velencei vagy a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivál. A történet egy árvaházban élő albínó kislányról szól, aki egy barátságért feláldoz valami számára fontosat. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák.

Drakulics elvtárs

(Bodzsár Márk, október 31.)

Nincs magyar mozinéző, akiben ne maradt volna meg az Isteni műszak, Bodzsár első nagyjátékfilmje. A rendező marad a humoros vonalon, ezúttal azonban egy Kádár-kori vámpírstoryval rukkolt elő. Korhű, pörgős, vicces, tele jó színészekkel: Nagy Zsolt, Nagy Ervin, Walters Lili, Bödőcs Tibor, Balsai Móni, Thuróczy Szabolcs és Borbély Alexandra. Mi kellhet még?

Az Isteni műszak után Kádár-kori vámpírfilm – Drakulics elvtárs előzetes

Foglyok

(Deák Kristóf)

Tévéfilmet forgatott a Mindenkivel Oscar-díjat nyerő Deák! Ezúttal az ’50-es évek Budapestje a helyszín, a groteszk és abszurd humort keverő alkotás pedig egy család és két ÁVÓ-s különös helyzetére épül. Főbb szerepekben Szamosi Zsófia, Fekete Ernő, Molnár Levente és Porogi Ádám.

Empátia, a gyerekek kiváltsága – interjú Deák Kristóffal, az Oscar-díjra jelölt Mindenki rendezőjével

Folyékony arany

(Almási Tamás, szeptember 19.)

A CineFesten debütáló dokumentumfilm a tokaji borvidék és annak legfontosabb kincse, a tokaji aszú történetéről és készítéséről mesél. Az egyik legjelentősebb hungarikum joggal szerzett világhírt magának, Almási alkotása azonban arra is keresi a kérdést, hogy a globalizáció és a modern kor milyen kihívásoknak teszik ki a borvidéket és annak termékeit.

FOMO

(Hartung Attila, október 10.)

FOMO, azaz Fear of Missing Out. Nem véletlenül választotta Hartung ezt a címet az ezredfordulón születettekről készített alkotásához. A film betekintést nyújt egy olyan generációba, amelyben az internet és a szociális média ural sok mindent. Megannyi trend mellett is komolyan hódítanak a challenge videók – erre fűzi fel a FOMO is pár jó barát történetét. Az Inkubátor Program keretein belül megszületett alkotás pörgősen visz bele a mai fiatalok éjszakai világába.

Game Over Club

(Géczy Dávid – ősz)

Fekete humorral és drámai elemekkel teletűzdelt vígjátékot hoz el nekünk Géczy első nagyjátékfilmje. Egy Facebookon működő öngyilkos csoport tagjainak kalandjaiba vetheti be magát a néző igazi sztárparádéval karöltve. Földes Eszter, Kamarás Iván, Szabó Győző, Thuróczy Szabolcs, Kálloy Molnár Péter, Nagypál Gábor, Végh Péter és Reviczky Gábor a főbb szerepekben. Éppen az impozáns gárda miatt a film forgatása egyébként összesen 30 napig tartott, de a tehetséges fiatal rendezőtől így is nagyon sokat várunk.

Hét kis véletlen

(Gothár Péter)

Hosszú idő után végre ismét mozifilmet rendezett Gothár. Az alkotás családi véletlenek hét epizódja, amelyben az alkotó és az elsőfilmes tanítványai valami egészen különleges vizuális és akusztikus világot hoznak el nekünk. A főszerepekben Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér lesz látható.

Mi újság, Kuflik?

(Jurik Kristóf, M. Tóth Géza, október 3.)

Idén ősszel hazai filmgyártás a legkisebbekről sem feledkezik meg, ismét bizonyítva, hogy nem csak a műfaji változatosság, de a célközönség színessége is fontos eleme az alkotásoknak. Elindult a bölcsi és az ovi, nehezebb a hűvös időben programot találni, ami leköti és feltölti a gyerekeket? Dániel András bájos és aranyos meséi a meghatározhatatlan kuflikról most a mozivászonra vándoroltak, hogy kicsiket és még kisebbeket megnevettessenek. A maga rövidke 77 percével garantáltan tökéletes időtöltés lesz minden gyermeknek.

Seveled

(Orosz Dénes, december 5.)

A film eredetileg Mimi címen futott és olyan vígjátékok nyomdokaiba lép, mint a Coming Out vagy a Poligamy. A történetben egy filmkritikus és a szomszédban élő várandós ex-sztriptíztáncos állnak össze, hogy a férfi beteg édesanyja utolsó időszakát megszépítsék egy hazugsággal. Miszerint ők egy boldog párt alkotnak. Orosz ezúttal is impozáns gárdát rakott össze: Tenki Réka, Básti Juli és Mészáros Béla mellett felbukkan a filmben Rezes Judit, Mészáros Máté, Ónodi Eszter, Luca Bercovici, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Pogány Judit és Molnár Áron.

A filmkritikus és az ex-sztriptíztáncosnő – Orosz Dénes filmjének forgatásán jártunk

Szép csendben

(Nagy Zoltán, november 14.)

Nem könnyű témával állt elő első nagyjátékfilmjére Nagy Zoltán. Egy ifjúsági zenekar szólistája nyomozásba kezd, hogy kiderítse, valóban viszony van-e a zenekar újonc, 13 éves tagja és a 60 éves karmester között. Mondani sem kell, mennyire húsbavágóan kurrens a téma és az elgondolás, hogy hogyan is lehet feldolgozni azt, ha a környezetünkben élők egyike kerül gyanúba. A film főszerepeit Máté Gábor, Major Erik és Bognár Lulu játsszák.

Valan

(Bagota Béla, november 21.)

Nagyrészt Erdélyben forgatták az egyik legújabb magyar thrillert, amely egy 13 éves lány eltűnésével kezdődik a hólepte kisvárosból, Valanból. Évtizeteddek később bátyja, aki csendőrként dolgozik gyermekkereskedelem ügyében nyomoz Brassóban. Ahhoz azonban, hogy sikeresen felgöngyölítse a történteket, saját múltjával kell először szembenéznie. A főszerepben Krisztik Csaba.

Zárójelentés

(Szabó István, december)

A rendezőklasszis ismét együtt forgat Klaus Maria Brandauerrel. A film egy nyugdíjazott orvosról szól, aki leköltözik szülőfalujába körorvosnak. Kerekes Éva és Eperjes Károly oldalán feltűnik majd még Stohl András, Udvaros Dorottya és Szirtes Ági is. Sokan Szabó utolsó filmjének is rebesgetik az alkotást, így végképp semmi kétség, hogy mindenkinek a moziban a helye, amikor végre bemutatják a művet.

Kétségtelen, hogy az év második felében is jobbnál-jobb hazai filmekre ülhetünk be a moziba vagy a kanapéra. Csak bírjuk a tempót!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com