Hírek

Ezért rúgták ki Colin Trevorrow-t a Star Wars IX. rendezői székéből

Colin Trevorrow (Forrás: starwars.com)
Colin Trevorrow (Forrás: starwars.com)

Mióta a Disney visszavezette a rajongókat a messzi, messzi galaxisba, számtalan kreatív véleménykülönbség lépett fel a kiszemelt rendezőkkel, mely alól az új trilógia befejező részének hajdani kiszemeltje, Colin Trevorrow sem volt kivétel.

A Disney másik nagy dobása, a Marvel Univerzum, többek között azért működik ilyen koherensen, mert az immár közel 20 filmet számláló széria filmekre bontva is nagyon egységes. Hasonló tónusú produkció mindegyik, ami amellett, hogy hány rendező dolgozik a Marvel szuperhősfilmjein, nem is kis teljesítmény, még ha a hagyományos rendezői auteur szerepkört fel is mondja a szuperhősszéria.

A stúdió a Star Wars esetében is valami hasonló célt tűzhetett ki magának, de nem titok, hogy a Lucasfilm alkotásai súlyos problémákkal küszködnek. Míg Az ébredő erő széleskörű újraforgatásra szorult, addig a Zsivány Egyes teljes utolsó harmadát átdolgozták, majd újraforgatták egy másik rendezővel. A soron következő Solo film rendezőit pedig forgatás közben távolították el, Phil Lordot és Chris Millert féltávon a veterán Ron Howard helyettesítette.

Jack Thorne

A botrány tovább gyűrűzött, mikor 2017 szeptemberében eltávolították az új trilógia záró etapjának éléről, a nagysikerű Jurassic Worldöt jegyző Colin Trevorrow-t. A Wall Street Journal úgy tudja, Trevorrow-t szintén kreatív nézetkülönbségek miatt rúgták ki és helyettesítették végül a 7. epizódot dirigáló J.J. Abrams-el. Trevorrow állandó írótársával, Derek Connollyval dolgozott a film forgatókönyvén, a gondok pedig ott kezdődtek, mikor a script első változatát letették a Lucasfilm fejének, Kathleen Kennedy asztalára. Kennedy nem volt elégedett az első verzióval, ezért felbérelte Jack Thorne-t, aki Az ébredő erő forgatókönyvíró csapatának is tagja volt, de nem sikerült annyit kozmetikáznia Trevorrow-ék verzióján, hogy az elnyerje az igazgató tetszését, ezért még időben megváltak a rendezőtől.

J.J. Abrams vette át a stafétát, aki Az Argo-akció Oscar-díjas forgatókönyvíróját, Chris Terriót kérte fel maga mellé a szkript írására.

A Star Wars IX. részét 2019. december 20-án mutatják be az Egyesült Államokban.

Papp Atilla

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..