Hírek

Fábri Zoltánra emlékeztek születésének 100. évfordulója alkalmából

Körhinta

Fábri Zoltán rendezőre, a Körhinta, A Pál utcai fiúk, az Isten hozta, őrnagy úr! alkotójára emlékeztek születésének századik évfordulója alkalmából pénteken a Farkasréti temetőben található sírjánál.

Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója felidézte, hogy a főiskolán két évig tanulhatott Fábri Zoltánnál, így megtapasztalhatta, hogy a legendás rendezőt milyen gondos alaposság, a részletek milyen pontos megtervezése jellemezte. Mint elárulta, Fábri Zoltán festői képzettségéből adódóan rajzos formában tervezte meg minden filmjelenet beállításait. „Társadalmi problémák, emberi sorsok iránti érzékenysége minden filmjében jelen van” – méltatta a rendezőt Káel Csaba, hozzátéve:

Fábri Zoltánnak, a magyar és az egyetemes filmkultúra óriásának művészetét itthon és a nagyvilágban egyaránt elismerik.

Marton László, a Vígszínház főrendezője a Két félidő a pokolban című film forgatásán dolgozott asszisztensként Fábri Zoltán mellett, aki később Marton László több színházi rendezéséhez is tervezett díszletet. „Fábri Zoltán elképesztő pontossággal készült fel a forgatásaira, hihetetlen invencióval tudta instruálni a színészeit, akik szinte csüggtek a szavain” – idézte fel Marton László. Mint hozzátette, az elsősorban rendezőként ismert mester díszlettervezőként is zseniálisat alkotott, és rendkívüli szcenikai érzékkel rendelkezett. „Olyan volt, mint egy igazi mester” – emlékezett rá Marton László.

Radnainé Fogarasi Katalin, a megemlékezést szervező Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az 1994-ben elhunyt rendező sírja 2002 óta védelmet élvez. Fábri Zoltánról mindenkinek elsősorban legendás filmje, az 1956-ban Cannes-ban Arany Pálmára jelölt Körhinta jut eszébe, de a rendező nevéhez fűződik többek között az Isten hozta, őrnagy úr! vagy az Ötödik pecsét is; filmjeiben pedig olyan színészóriások játszottak, mint Garas Dezső, Márkus László, Sinkovits Imre vagy Őze Lajos – jegyezte meg.

A köztelevízió ezen a héten ismét műsorára tűzi Fábri Zoltán Körhinta című filmjét – hívta fel a figyelmet Radnainé Fogarasi Katalin. A rendező filmjeit a jubileum alkalmából restaurálták, A Pál utai fiúk pedig a mozikba is visszatér.