Hírek

Udine 2018: Milyen távol-keleti filmeket láthatunk idén?

Idén huszadszorra (!) rendezik mege április 20-28. között az észak-olaszországi Udinében a Far East Film Festivalt (FEFF 20), melynek célja hogy a távol-keleti filmek műfaji darabjait elhozza Európába. Lássuk, milyen filmek lesznek a fesztiválon!

A versenyszekcióban összesen 55 film vetítenek le. Ez az szép szám arányosan oszlik el az országok között, vagyis a legtöbb film Észak-Koreából érkezik, összesen 13, Japánból és Kínából pedig 10-10 film. A kisebb filmes éves terméssel bíró országok közül Tajvan vezet 5 filmmel, utána következik Thaiföld, a Fülöp-szigetek és Indonézia 3 filmmel, Szingapúr, Hongkong és Kína közös produkcióban, illetve Hongkong önállóan 2 filmmel, illetve Malajzia és Vietnam 1 filmmel. Ráadásul jó pár film a fesztiválon debütál!

A versenyszekcióban van néhány film, ami igen érdekesnek ígérkezik! Például ki tudna kihagyni egy szellemekkel és démonokkal ijesztgető indonéziai horrort (Satan’s Slaves), egy japán zenés horrort (One Cut of the Dead), vagy egy tajvani önéletrajzi ihletésű animációt (On Happiness Road)? A filmek teljes listája itt található.

On Happiness Road (Hsin Yin Sung, Tajvan, 2017)

A versenyszekción kívül lesz egy külön szekció Brigitte Lin (Brigitte Ching-hsia 林青霞) tajvani színésznő tiszteletére, aki igazi szupersztár Tajvanon és Hongkongban. Több mint 100 filmben szerepelt, többek között Wong Kar-wai filmjeiből ismerhetjük (Csunking expressz, Emlékekre hangolva).

Ezenkívül lesznek rövidfilmek, klasszikusok (például két japán erotikus film a hatvanas évekből), dokumentumfilmek és workshopok, vagyis a program bőséges, mint minden évben.

A nyitófilm a koreai Steel Rain (Woo-seok Yang, 2017) lesz, amelynek ez az első és egyetlen mozis vetítése, ugyanis a Netflix filmjeként a szélesvászont nem kaphatta meg ezidáig. A program alapján úgy tűnik, hogy a távol-keleti filmek szerelmeseinek továbbra is kötelező a megjelenés! Idén Szabó Kristóf kollégánk fog tudósítani a filmfesztiválról.

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com