Hírek

A Fargo negyedik évada duplájára emeli a tétet

Az alkotók azt ígérik, a Fargo következő felvonása nagyobb lesz, mint valaha.

Ha a Fargoról van szó, sem minőségben, sem izgalmakban nem szenvedhettünk hiányt – akár a Coen-testvérek 1996-os, Oscar-díjas klasszikusára gondolunk, akár a 2014-ben indult televíziós adaptációra, amely antológiasorozatként immáron a negyedik szezonjához közelít.

Ezek közül az első évad mutatott legtöbb rokonságot a mozifilmmel, történetében éppúgy, mint főbb karakterein keresztül: Martin Freeman tutyimutyi üzletembere tökéletesen rímelt az egészestés Fargo rakás szerencsétlenségére, akit anno William H. Macy formált meg, s persze az sem elhanyagolható tény, hogy az orbitális vérengzést mindkettőben ezek inkompetenciája indítja el.

A második és harmadik évad aztán már jobban önálló életet élt, de mindvégig megőrizve a franchise jellegzetes hangulatát és fekete humorát, miközben egy kicsit mindegyik próbált rálicitálni az előzőre. Sztárokban sem volt hiány, Freeman és Thornton után jött Kirsten Dunst és Patrick Wilson, majd a harmadik etapban Ewan McGregor és David Thewlis.

Ezt a hagyományt a készülőfélben lévő negyedik felvonás sem szakítja meg, amelyhez olyan színészeket szerződtettek, mint Chris Rock, Timothy Olyphant, Jack Huston, Ben Whishaw, Uzo Aduba és Jason Schwartzman.

Azt azonban mindenki érezte, hogy kicsit meg kell spékelni a jól bevált receptet valamivel, hogy az eddig abszolút pozitívan nyilatkozó kritikusok és a szép számú rajongótábor ne unjon bele a sorozatba. A show vezető írója, Noah Hawley szerencsére ennek még a közelségét sem akarta megvárni. Az író-rendező a Collider magazinnak adott interjújában arról beszél, hogy a 2020-ban érkező negyedik szezon rádupláz mindenre, amit eddig a Fargo márkanév jelentett. Ez egyrészt jóval nagyobb költségvetést jelent, másrészt a szokásosnál még több karaktert mozgató történetfolyamot. És mivel az új évad az ötvenes években játszódik majd, ráadásul egy-két állammal délebbre az eddigi helyszínektől, nyilvánvaló, hogy mind a díszletekre, mind a kosztümökre nagyobb összegeket kellett költenie a stábnak.

Az új korszak és az új miliő azonban nem változtat a tényen, hogy a Fargo továbbra is egy sötét tónusú, szatirikus sorozat marad majd, a tévedések kusza, véres vígjátéka, amelyben ezúttal egy fekete és egy olasz bűnbanda feszül majd egymásnak. A kiindulópontot pedig egy furcsa, gyerekcserélős alku, valamint egy orvosi műhiba szolgáltatja majd.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com