Hírek

Feel good posztapokaliptikus film Tom Hanks főszereplésével? Jöhet! – Finch előzetes

Tom-Hanks-Finch-Caleb-Landry-Jones

A teljes világégés utáni elsivatagosodott Amerika, de Tom Hanks még így is jókedvet hoz az Apple új filmje, a Finch előzetesében.

Az Apple TV+ hamarosan érkező vadonatúj filmjéhez megérkezett az első előzetes. A főszerepben Tom Hanks, akinek ezúttal (sem) kell sokakkal osztozni a képernyőn, ugyanis társai a filmben egy robot és egy blöki – írja a Deadline.

„Minden olyan gyorsan történt” – mondja a címszereplőt alakító Hanks az előzetes nyitányában. „Jött egy napkitörés. Viszlát termény és étel, viszlát minden” – így élte meg Finch a posztapokaliptikus filmek elengedhetetlen eseményét: az apokalipszist. Ezúttal a napkitörés az oka az elkerülhetetlennek, védőruha nélkül a napfény kibírhatatlan és soha nem látott viharok rombolják az amerikai tájat. Finchen kívül túlélő sem akad, de hamar társra lel Goodyear, a kutya személyében. A robotikában otthonosan mozgó mérnök pedig talált darabokból kelti életre Jeffet. A barátságos robot feladata, vigyázni Goodyearre, ha gazdája már nem lesz képes rá.

A kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks mellett a robot hangját Caleb Landry Jones kölcsönzi. Rá a Három óriásplakát Ebbing határában című filmből, vagy a Barry Seal: A beszállító képkockáiról emlékezhetünk. A Finch rendezője, Miguel Sapochnik korábban a Trónok harca és más elismert sorozatok epizódjait rendezte. Egyetlen játékfilmje a 2010-es Végrehajtók Jude Law és Forest Whitaker főszereplésével. A film írói Craig Luck és Ivor Powell, akinek a neve bizakodásra adhat okot, hiszen a filmes az 1982-es Szárnyas fejvadász producere is volt.

A Finch az előzetes alapján tartalmaz egy adagot a Mad Max világából, van benne jókora Mentőexpedíció beütés is, de ami mellett nem mehetünk el,

a Finch lehetne akár a Számkivetett sci-fi környezetű remake-je is.

A számos hasonlóság ellenére, a Finch inkább tűnik egy könnyedebb sci-fi környezetű jókedv-filmnek, semmint valódi világégés utáni szenvedésnek. Az előzetesben is megjelenő fenyegetés ellenére (ami most is a jó öreg emberi természet) a hangsúly inkább a robot humánumhoz való közelítésén van. Az Apple TV+ elhozhatja nekünk a robot-ember barátság feel good filmjét, de nem egy újabb tucat one-man sci-fit.

A Finch premierje az Apple streamerén november 5-én lesz.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.