Hírek

Fekete humorú magyar sci-fi a láthatáron

Lengyel Balázs - A répa

Lengyel Balázs - A répaLengyel Balázs a napokban kezdi el forgatni első nagyjátékfilmjét, Lajkó cigány az űrben címmel. A múlt században játszódó fekete komédia a szovjet űrprogramot gondolja újra, melyben hatalmas szerep jut Magyarországnak.

Lengyel Balázs (A répa) első mozifilmje, a Lajkó – cigány az űrben egy fekete komédia lesz, amelyből kiderül, hogy az első élőlény az űrben nem egy Lajka nevű kutya volt, hanem egy Lajkó nevű magyar permetezőpilóta. A történet szerint 1957 elején a Szovjetunió úgy dönt, baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. A legmegfelelőbb jelöltnek az utazásra Serbán Lajos, Lajkó ígérkezik, aki permetezőpilótaként már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz és az űrhöz. Mikor azonban Lajkót kiválasztják az űrutazásra, még nem is sejti, hogy álmai nem véletlenül válnak épp most valóra…

A forgatókönyvet Lengyel Balázs a saját ötlete alapján Lovas Balázzsal közösen írta. „A Lajkó a XX. század történelmének őrültségeit és sötétségét vígjátéki eszközökkel megmutató történet. Hősei valós és kitalált figurák, helyszínei valós és képzelt vidékek, fordulatai valós és mágikus események. A XX. század nagyszüleink százada, az ő sorsaik nyögik azoknak a borzalmaknak a súlyát, amiről talán humorral lehet a legőszintébben beszélni, és ami kihat a mai generációk életére is” – mondta Lengyel Balázs a történetről.

Az alkotók szándéka szerint a Lajkó olyan humoros közönségfilm lesz, amely korosztálytól függetlenül kínál szórakozást a nézőknek, miközben a történelem konkrét eseményei elé állít görbe tükröt.

A címszerepet Keresztes Tamás alakítja, illetve Gyabronka József és Pálffy Tibor lesznek a film főbb szereplői, de mellettük feltűnik majd mások mellett Papadimitriu Athina, Trokán Anna és Trokán Nóra, Szirtes Ági, Máté Gábor, Rajkai Zoltán, Trill Zsolt, Lukács Andor, továbbá – a magyarok mellett – német, ukrán és orosz színészek is. A film producere Pusztai Ferenc, operatőre Réder György, látványtervezője Valcz Gábor. A film várhatóan 2017 őszén kerül a magyar mozikba.