Hírek

Megtudjuk, mi volt Budapesten? – Fekete Özvegy előzetes

Scarlett Johansson szuperhőskaraktere is saját filmet kap jövőre. A Fekete Özvegy végre feltárhatja a rejtélyesen épített karakter igazi múltját.

Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) orosz gyökereihez talál vissza a Fekete Özvegy című filmben, mely a legközelebbi Marvel-fejezet lesz. A stúdió kisebb szünetet tart, miután a Bosszúállók: Végjátékkal lezártak egy korszakot, a Pókember: Idegenbennel pedig egyfajta epilógust gyártottak hozzá. A Fekete Özvegy az új, negyedik fázis első opusza lesz, és egy jól ismert figurát helyez a középpontba.

A film relevanciája elég kétséges. Sokan keseregtek már egy Fekete Özvegy mozifilmért, és furcsa, hogy a Marvel ennyit váratta őket – SPOILER! –, konkrétan a figura halála után kapjuk meg az előzményfilmet.

A történetben Natasha régi kollégáival és barátaival szövetkezik újra, hogy visszatérjen egy lezáratlan ügyhöz. Így csapódik mellé a szintén orosz karaktereket alakító Rachel Weisz, Florence Pugh és David Harbour is – utóbbi egyértelműen komikus szerepet tölt be nagy szakállával és jellegzetesen vörös és csillagos jelmezével.

Cate Shortland ül a rendezői székben, aki korábban szerzői függetlenfilmes volt.

A Lore és a Berlin Syndrome című filmek köthetők a nevéhez – a blockbuster ismeretlen terep számára. Azonban nem lóg ki kollégáitól: Patty Jenkins (Wonder Woman) és Anna Boden (Marvel Kapitány) is az indie-világból dobott a 200 milliós filmek világába – nem is beszélve jó pár férfirendezőről is (James Gunn, Taika Waititi, Peyton Reed stb.).

Shortland első pillantásra az Amerika Kapitány: A tél katonája stílusát kívánta visszaemelni a Marvel-filmek világába. A nagy, látványos zúzások mellett szűkösebb helyszíneken játszódó ökölharcokat látunk a Bourne-filmek mintájára. Ehhez pedig részben asszisztál a Budapest is, különösen a 8. kerület, ahol többször is megfordulnak szereplőink.

A Fekete Özvegy április 30-án kerül a magyar mozikba.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.