Hírek

Feketék filmjeit teszik ingyenessé streaming szolgáltatók

Selma
David Oyelowo (középen) a Selma című filmben

A Warner Bros után újabb gyártók és forgalmazók tették nyilvánosan elérhetővé a feketék egyenjogúsági törekvéseiről szóló filmjeiket. Mintegy válaszul teszik ezt az Egyesült Államokban már egy hete tartó tüntetéshullámra, ami azután indult, hogy a fekete George Floyd rendőri túlkapás áldozata lett.

Még a hét elején jelentették be, hogy a Warner ingyenesen megtekinthetővé tette A kegyelem ára (Just Mercy) című filmet Michael B. Jordan, Jamie Foxx és Brie Larson főszereplésével. A Bryan Stevenson jogvédő ügyvéd életéről szóló film a 2019-es Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, majd januárban bemutatták az amerikai mozikban. Néhány hónap múlva, júniusban ingyenesen megtekinthető.

A héten több más szolgáltató követte a Warner nevelő célzatú példáját – írta tegnapi cikkében a Dark Horizons. Ezek közül talán legismertebb Ava DuVernay Selma című filmje, ami 2014-ben Oscar-díjat nyert a legjobb betétdal kategóriában.

Nagyon valószínű azonban a film ingyenessé közvetlen összefüggésben van a főszereplő, David Oyelowo minapi nyilatkozatával. A ScreenDaily vodcastjában ugyanis elmesélte, hogy a gyártó Paramount a Los Angeles-i premier után úgy döntött, nem támogatja a film Oscar-kampányát. A stáb ugyanis „Nem kapok levegőt!” feliratú pólóban jelent meg a vetítésen, így kiállva az akkor megölt Eric Garner mellett. A Paramount stúdió az interjú másnapján elérhetővé tette a filmet.

További szereplők is beszálltak a fekete filmek népszerűsítésébe. A klasszikusokra specializálódott The Criterion Collection 16 filmet tett ingyen elérhetővé, többek között Ágnes Varda 1968-as rövid dokumentumfilmjét, a Black Pantherst, az 1998-ban készült Odalent a Deltán című filmet vagy Julie Dash gyerekekről szóló filmjét, a Daughters of the Dustot.

A Magnolia Pictures pedig négy dokumentumfilmet tett ingyen elérhetővé. Korábban itthon a BIDF-en vetített lírai hangvételű Nem vagyok a rabszolgádról mi is írtunk. Ezen kívül három további, szinten az elmúlt években készült doku (Whose Streets?, Toni Morrison: The Pieces I Am, Horror Noire: A History of Black Horror) nézhető meg egy héten keresztül.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya