Hírek

Feketék filmjeit teszik ingyenessé streaming szolgáltatók

Selma
David Oyelowo (középen) a Selma című filmben

A Warner Bros után újabb gyártók és forgalmazók tették nyilvánosan elérhetővé a feketék egyenjogúsági törekvéseiről szóló filmjeiket. Mintegy válaszul teszik ezt az Egyesült Államokban már egy hete tartó tüntetéshullámra, ami azután indult, hogy a fekete George Floyd rendőri túlkapás áldozata lett.

Még a hét elején jelentették be, hogy a Warner ingyenesen megtekinthetővé tette A kegyelem ára (Just Mercy) című filmet Michael B. Jordan, Jamie Foxx és Brie Larson főszereplésével. A Bryan Stevenson jogvédő ügyvéd életéről szóló film a 2019-es Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, majd januárban bemutatták az amerikai mozikban. Néhány hónap múlva, júniusban ingyenesen megtekinthető.

A héten több más szolgáltató követte a Warner nevelő célzatú példáját – írta tegnapi cikkében a Dark Horizons. Ezek közül talán legismertebb Ava DuVernay Selma című filmje, ami 2014-ben Oscar-díjat nyert a legjobb betétdal kategóriában.

Nagyon valószínű azonban a film ingyenessé közvetlen összefüggésben van a főszereplő, David Oyelowo minapi nyilatkozatával. A ScreenDaily vodcastjában ugyanis elmesélte, hogy a gyártó Paramount a Los Angeles-i premier után úgy döntött, nem támogatja a film Oscar-kampányát. A stáb ugyanis „Nem kapok levegőt!” feliratú pólóban jelent meg a vetítésen, így kiállva az akkor megölt Eric Garner mellett. A Paramount stúdió az interjú másnapján elérhetővé tette a filmet.

További szereplők is beszálltak a fekete filmek népszerűsítésébe. A klasszikusokra specializálódott The Criterion Collection 16 filmet tett ingyen elérhetővé, többek között Ágnes Varda 1968-as rövid dokumentumfilmjét, a Black Pantherst, az 1998-ban készült Odalent a Deltán című filmet vagy Julie Dash gyerekekről szóló filmjét, a Daughters of the Dustot.

A Magnolia Pictures pedig négy dokumentumfilmet tett ingyen elérhetővé. Korábban itthon a BIDF-en vetített lírai hangvételű Nem vagyok a rabszolgádról mi is írtunk. Ezen kívül három további, szinten az elmúlt években készült doku (Whose Streets?, Toni Morrison: The Pieces I Am, Horror Noire: A History of Black Horror) nézhető meg egy héten keresztül.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya